Byggahus.se

Ny el till nytt kök i gammalt hus

Besvarad 12 mar 2020 av Bengt Loord

 1. Hej, Jag har ett hus fr 1920, som nog fick ny el på 70-talet vad det verkar. Nu är köket urblåst o skall återuppstå i ny skepnad. Jag kommer anlita en elektriker men skulle vilja veta:
  Kan jag fortsätta att ha utanpåliggande el i taket, el måste taket reglar o dosa byggas in?

  Om jag har 3fas nu till ugnspis i ska gå en induktionshäll o en lös ugn under, vad krävs för att det ska fungera? Blir det mindre avancerat om jag väljer vanlig spishäll ?

  Kommer även att ha en diskmaskin

  Måste köket kopplas till en jordfelsbrytare . Har idag proppskåp m skruvbara säkringar/oldstyle, men all el verkar rejält gjord. Däremot är det järnhylsor på ledningarna på den uteliggande elen idag..
  Japp, det var väl allt...
  ,
   
 2. Svar

 3. Hej,
  Tänk noga igenom vilka elapparater, som du kommer att vilja ha och var dessa ska installeras.
  Elanlägggningen blir oftast mycket mer omfattande än man från början tänkt sig. (Kanske vill du också ha smarta styrningar?)
  Ta också till extra många eluttag.

  Du kan fortsätta att ha utanpåliggande elinstallation som förut.
  Många övergår dock till infälld installation av estetiska skäl när man ändå river ut köket.

  Vad gäller taket, så vill man ofta bygga in spotlights och i så fall kan man behöva regla ner taket. (Tänk lugnt igenom dina önskemål, för du kommer att få väldigt många frågor från elektrikern!)

  Jordfelsbrytare är en billig och bra liv- och brandförsäkring och bör självklart installeras oavsett föreskrtiftskrav.

  Tyvärr är många spishällar etc. bara avsedda för 1-fasanslutning, men väljer man de med 3-fasanslutning så är det lättare att åstadkomma en jämnare total belastning och därigenom kunna välja en lägre huvudsäkring.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. S
  STB ·
  Spottar i taket borde förbjudas! Själv har jag 4 st Ikea Floalt 30x90 i taket. Jag kan dra på ljus så att man nästan behöver solglasögon, UTAN att bländas av själva panelerna. Kastar man en blick direkt på en spotlight är man halvblind i flera minuter. Att panelerna är smarta och dessutom kan växla mellan varmt, kallt och medelljus får man på köpet.

  Dessutom tycker jag om personskyddsautomater (PSA). Alltså kombinerade säkringar och jordfelsbrytare. Att ha hela huset på en enda jordfelsbrytare betyder att man har flera hundra saker att felsöka om jordfelsbrytaren löser ut enstaka tillfällen. PSA är dyrt men värt vartenda öre när det väl blir problem.
   
 6. J
  JohanLun ·
  En styggelse att sänka tak och sätta spottar i gamla sekelskiftes och 20-talshus... Det går att lösa belysning på bra sätt på andra vägar. Hellre en utanpåliggande kabel för takbelysningen än ett sänkt tak! Bakom skåp går det att dra el på bra sätt. Mycket behövs för ett "modernt" kök.
   
 7. J
  Joselifine ·
  Det blir inga infällda spottar i detta tak! Dels pga att jag vill få fram 20-talskänslan, dels pga takhöjden (man får således brassa på dem för att få bra belysning nere vid diskbänk o jag gillar heller inte det vassa stickande ljuset från dem. Ska se vad jag kan hitta i stället. Då det är ett långsmalt rum ca 7x3,5m (varit 2 rum förr) så blir det åtminstone 2 gamla fina 20-talsarmaturer i taket, men misstänker att en liten förstärkning över diskbänken kommer att behövas. (har inga överskåp där. Det är ett hörnkök o jag kommer ha vitrinskåp som överskåp på vardera sidan av fläkten med belysning under. Ej bestämt hur smart elen ska få bli...
  Får klura på jf-brytare för enbart köket eller PSA....
  Något tips på induktionshäll med/för 3-fas?
   
 8. H
  hjulia ·
  Jag tittade lite på PSA när jag gjorde om köket, men tyckte att de var onödigt dyra jämfört med separat JFB och säkringar. Jag gjorde i stället så att jag la de grupper jag vet löper större risk att få JFBn att lösa ut (alla uttag ute, häll, ugn, diskmaskin, tvättmaskin mm) på en egen JFB och övriga grupper på en annan JFB. Sen är det inte svårt att felsöka vart felet finns om JFBn löser ut. Antingen bryter man samtliga säkringar och slår till dem en och en tills JFBn löser ut igen. Eller så bryter man de man tror är mest sannolika att felet finns på, slår till JFBn och slår till de säkringarna en och en tills JFBn löser ut. När man väl har hittat vilken av alla säkringar som löser ut JFBn så är det bara att börja felsöka den gruppen eller låta den vara bruten tills man kan få hjälp med felsökningen
   
 9. R
  rehn ·
  Bara en kommentar ang felsökning vid utlöst jordfelsbrytare.
  Om problemet är överledning mellan N till PE hjälper det inte med att skruva in säkringar tills den löser ut. Ett sådant fel kan sitta "var som helst" i systemet. Jag hade en bekant vars jordfelsbrytare löste ut när han startade kapsågen i sin verkstad.
  Efter mycket sökning visades sig felet ligga i en annan grupp på en annan fas i en helt annan del av byggnaden.
   
 10. S
  STB ·
  Vår diskmaskin gick sönder på ett sådant sätt att jordfelsbrytaren löste ut ungefär var 10e gång vi diskade. Oturligt nog vid torkningen så man fick inte någon direkt feedback som det hade blivit om den löst ut vid start av maskinen. Nästan hela huset slocknade varje gång. Efter detta extremt långdragna problem så har jag insett hur bra det hade varit med PSA.

  Min bror hade problem med en ljusslinga utomhus som löste JFB med några dagars mellanrum. Nästa hela huset slocknade där också. Det var inte heller lätt att hitta.

  Mina föräldrar har ett växthus där något hade lagt en geléklump med ägg inne i eluttaget. Tyvärr direkt mellan fas och skyddsjord. Den var relativt lätt att hitta eftersom det var en separat jordfelsbrytare som bara betjänade friggeboden och växthuset.
   
 11. T
  Thomas_Blekinge ·
  Sänka taket är dumt för högt i tak är mycket eftertraktat. Jag satt i spottar utan att sänka tak med det vat krångligt. När vi fått lite övning var det dock väldigt enkelt.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Infravärme

  Hej ! Har en stor öppen altan på 100kvm det är tak över.Vad skulle du rekommendera för terass värmare där för väggmontage ? Är alltid kallt där ?
 2. Lysrör som sitter fast i en kåpa

  Hej, ska byta ett lysrör i badrumsskåp, och får inte loss det... Det fungerar att vrida på det så det lossnar ur fästena, men över ändarna på lysröret sitter det som två plastkåpor. Dvs det går...
 3. Induktionsspis Cylinda

  Hej. Vi har köpt en ny induktionsspis men den kokar ojämnt. Den kokar och så stänger den av några sekunder, sen kokar den igen. Jag har aldrig varit med om detta tidigare, detta är 3:dje...

Visa alla frågor