Byggahus.se

Kylskåp i kallt förråd

Besvarad 18 feb 2021 av Bengt Loord

 1. Hej
  Jag undrar om det finns något man kan göra för att få ett kylskåp att fungera året runt i ett oisolerat förråd. I år när det varit så kallt så har det varit väldigt kallt även inne i förrådet och kylskåpet har då slutat fungera. Om jag har förstått det rätt så klarar kylskåp bara ner till 10 plusgrader, sen slutar det fungera.
  Kan man på något sätt få det att fungera även när det är kallt? Kan man isolera på baksidan av kylskåpet på något sätt eller är det farligt att göra något sånt?
  /Johan
   
 2. Svar

 3. Har själv, sedan flera år, ett kylskåp i ett kallt uterum.

  Det fungerar även om det varit tjugo grader kallt i rummet under vintrarna. Givetvis arbetar det inte när det är lägre rumstemperatur än 8 grader, men däremot när temperaturen åter stiger.

  Problemet har hitintills bara varit att kvarglömda läskflaskor etc. fryser sönder. Skåpet är ca fem år gammalt och det har ju kommit nya köldmedier, som kan ha andra egenskaper.
   
  Redigerat 21 feb 12:18
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. K
  Karl P ·
  Jag har fått det förklarat att det är kölmediet som fryser/blir trögflytande och därmed över tid medför att kompressorn ger upp. Tipset jag fick av en tillverkare var att hitta en riktigt gammal kyl/frys på blocket eller motsvarande, som inte har så ”miljövänligt” köldmedia ;)
   
 6. H
  hempularen ·
  Det fanns en kombi kyl/frys på marknaden som var avsedd för kall miljö, som fritidshus på vintern. I kombiskåp är problemet att de bara har en kompressor, den reglerar mot kylskåpet. Den kyler då även frysen. Om det då blir typ 4 grader i rummet, så behöver kylen inte köra alls. Och då blir det ingen kyla till frysen heller.
  Tillverkaren hade satt in en knapp för körning i kall miljö. Funktionen var att den höll lampan tänd även med stängd dörr. Den värme som kom från lampan måste då kylas bort. Så kompressorn kör även om rummet är kallt.
   
 7. Fre.ka
  Fre.ka ·
  Kanske bäst att kolla ditt svar en gång till Bengt. Kolla här https://www.electrolux.se/support/s...och-frys/hur-kallt-kan-en-kyl-eller-frys-sta/

  minsta temperatur påslaget är 16C enligt Electrolux. Vissa kylskåp har jag hört stänger av vid denna temperatur och det är ju varmare än vad man vill ha i ett kylskåp. Har även hört att vissa frysar stänger av i en stuga med underhållsvärme på 5-10C. Tråkigt att komma tillbaka till den stugan.
   
 8. X
  Xaktly ·
  Bengt Briljerar. Varför ska man svara på en sån fråga om man inte har något svar alls. Kunde lika väl svarat med ett recept på kanelbullar.
   
 9. P
  Processengine ·
  Kan man inte sätta en termostat som hindrar kylskåpet från att starta om det är kallare än exempelvis +5?
   
 10. B
  bauhaus ·
  Bra förslag Processengine!
   
 11. S
  star_daddy ·
  Det har med det cirkulerande köldmediet att göra. Förr hade man ett miljöfarligt köldmedium som förbjöds och fasades ut och de kyl- och frysskåp vi gratis kan ställa på återvinningsstationen måste tömmas med specialutrustning. De nya köldmedierna är mycket känsligare och är valda efter ett noggrant specificerat temperaturintervall. Jag hade en Eluxfrysbox i ett kallförråd i fyrtio år och som alltid fungerade perfekt. Det går inte idag, om man inte låter en frostvakt hålla igång cirkulationen bakom skåpet, men då måste även utrymmet begränsas annars försvinner effekten i ett stort rum. Men det lär finnas frysboxar även idag som är byggda för att kunna stå ute.
   
 12. P
  Processengine ·
  Frysboxar som klarar nedåt - 15 finns, men frågan gällde nog kylskåp? Men även jag tror att själva problemet är köldmediet.

  För övrigt, vår gamla frys från 1965 har alltid stått i oupvärmt utrymme och den bara går och går och går... Sista 20 åren som extra vid behov, men ändå!
   
 13. M
  Magnus Filip ·
  Bengt har tyvärr ingen kunskap om detta. Varför uttala sig?

  Vår familj har ett sommarhus. På Siba för 15 år sedan visade de olika klassningar av kylar och frysar, för olika temperaturer omkring. De nya köldmedierna , kompressorerna och miljökrav och krav på energiförbrukning är boven här. Vi köpte de som var klassade för kallare temperaturer inomhus och det funkar bra.

  Förr fungerade kyl och frys på annat sätt.
   
  Redigerat 20 feb 08:53
 14. Jonas Persson
  Jonas Persson ·
  Vi har en tjugo år gammal Electrolux kyl/frys i garaget. Det har fungerat bra trots att temperaturen gått ner till +5. Vi håller garaget frostfritt. Kylskåpet avger även värme, med lite isolering borde det kunna värma upp rummet så att det fungerar. Tänk bara på att under sommaren får det inte bli för varmt.

  EU har en standard för olika klimatklasser som anger inom vilka temperaturintervall skåpen fungerar. Som synes finns det bara klasser ner till +10 och det är SN.

  Klimatklass är en europeisk standard som anger vid vilka temperaturer som produkten fungerar optimalt. Skalan går från N (normal temperatur) till T (tropisk temperatur), men många produkter kan tillhöra en kombination av flera klimatklasser. I sånt fall fungerar produkten bäst i spannet mellan den lägsta och högsta temperaturen.

  Temperaturskala för klimatklasser
  SN (subnormal): 10-32 ℃
  N (normal): 16-32 ℃
  ST (subtropisk): 18-38 ℃
  T (tropisk): 18-43 ℃
   
 15. M
  Mekaniker ·
  Med ett ÅsaNisse förstånd skulle jag tänka att det är klokt att isolera baksidan med en luftspalt som motsvarar vad du har nu mot väggen. Men du slipper inte ifrån att mecka dit en frostvakt som håller det värsta borta. 15 grader funkar säkert. När sedan slåldjävulen tar vid så prova och sänk tempen tills elektroniken säger ifrån. Det är förvånansvärt mycket elpryttlar även i ett äldre skåp som håller koll på dörrar mm.
   
 16. L
  Levin_m ·
  Jag har ingen källa men har diskuterat detta tidigare med andra personer som upplevt samma problem. jag har förstått det som att en kylskåpskompressor liknar det mesta andra kolvdrivna som måste smörjas, de äldre lågtryckskompressorerna för freon hade större spel mellan kolv och block och klarade mycket låga temperaturer då de kan kallstarta och gå en stund tills oljan blir någorlunda varm för att börja smörja. De nya högtryckskompressorerna med "miljövänligt" köldmedia typ 'propan' eller vad det är har extremt låga toleranser och kräver smörjning direkt för att inte skära, tiden det tar för att få upp temperaturen på oljan är helt enkelt för lång om ens någonsin vid många minusgrader så kompressorn skär.
  Det som spånade om då var att isolera kompressorn och linda in den med värmekabel för att oljan skulle hålla sig lättflytande men frågan är om det är tillräckligt. :thinking:
   
 17. electroluxaren
  electroluxaren ·
  allt det här som skrivits är inte med verkligheten överensstämmande.
  sanningen är en och enkel
  R600A som är köldmediet idag har en kondenseringstemperatur som ligger fel vilket gör att vid för kall kondensor så blir det vätska för fort och för mycket i och med att det bara finns en liten mängd köldmedel tappar köldmediet trycket när det mesta blivit vätska, vätskan under tryck behövs när köldmediet skall förångas inne i skåpet för därmed ta värme från insidan dvs kylningen avstannar. vad som brukar hända i en frys som förväntas hålla -18C är att den kommer gå kontinuerligt och ändå inte hålla kylan utan larma för hög temperatur redan när omgivningstemperaturen är på +10C.
  kylskåpen kommer att förbli avstängda när börvärdet uppnås dvs ca +5C. tills det att kyla påkallas.
  givet är att varken kylar eller frysar har värme och kommer därvidlag följa omgivningstemperaturen.

  enda sättet att lösa detta är att omgivande temperatur är inom det intervall som klimatklassen anger.
  Visst man kan isolera baksidan på en kyl men passar man sig inte så kommer det snabbt att bli för varmt och då är det risk för kompressor-ras för att förhållandet blir det omvända och inget av köldmediet blir vätska utan hetgasen går in i skåpet värmer upp detta för att därefter åka in i kompressorn som då inte får den livsviktiga kylningen.
   
 18. P
  Processengine ·
  @electroluxaren, jag hänger inte med i det tekniska, men om man har ett kylskåp i ett ouppvärmt utrymme och låter en extern termostat bryta strömmen när temperaturen i utrymmet sjunker nedåt +5, skulle det funka för trådstartaren?

  Samma sak med en frysbox som är klassad för minus 15 (tror att det finns?). Skulle man kunna styra strömmatningen via en termostat som stänger av när temperaturen utanför frysen börjar krypa neråt - 13, - 14?
   
 19. electroluxaren
  electroluxaren ·
  Nej den lösningen medför ingenting.
   
 20. HasseTeknik
  HasseTeknik ·
  En tanke : Vad ska man förvara i ett kylskåp, som kan bli t.ex. -10 C ? Det blir ju resultatet om man bara " stänger av" vid temperaturer under t.ex. +5 C och temperaturen sjunker ytterligare.
   
 21. CHEMAS
  CHEMAS ·
  Jag har funderat lite och tänker såhär.

  Vid för kall omgivningstemperatur sjunker kondenseringen och då även förångningen ioma det är kapillärrör som strypningsorgan.

  Risken med det är att lågtrycket hamnar i vacuum och då fungerar inte processen som det är tänkt.
   
 22. electroluxaren
  electroluxaren ·
  ett konsumentskåp med R600A är lågtryckssidan vid drift alltid med negativt ryck.
   
 23. CHEMAS
  CHEMAS ·
  Jaså? Hade jag inte en aning om faktiskt. Jobbar nästan aldrig... Eller aldrig med sådana skåp. Där ser man.
   
 24. E
  Eld ·
  Jag har ett 30 år gammalt tyskt vinlagringsskåp som är byggt för att kunna stå i ett kallförråd. Det klarar ett antal minusgrader. (Jag har glömt hur många.) Det värmer innehållet om det blir kallt.
   
 25. Exostor
  Exostor ·
  Kolla klimatklassningen på kylskåpet. Om det är klimatklass N så fungerar det ner till 16°, om det är klimatklass SN så klarar det 10°. Finns ingen generell klimatklassning för lägre temperaturer än 10°, men vissa tillverkare har skåp som klarar kallare temperaturer.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Kylskåp i kallt förråd

  Hej Jag undrar om det finns något man kan göra för att få ett kylskåp att fungera året runt i ett oisolerat förråd. I år när det varit så kallt så har det varit väldigt kallt även inne i förrådet...
 2. Hur mycket ström i 400kV stamnät?

  Hej! Hur mycket ström går det i vårat 400kV stamnät? Vet att man har hög spänning för att få låg ström så man inte får så mycket förluster, men all ström som man använder måste väl ändå gå genom...
 3. Vilken typ av kontakt?

  Hej! Jag har en kontakt av något slag i mitt pannrum som är trasig och man ser enbart sladdar och lite vit plast . Den sitter precis innanför ytterdörren och i mitten av väggen. Hur vet jag med...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.