Byggahus.se

Hös anslutningseffekt

Besvarad 5 maj 2019 av Bengt Loord

 1. Hej,
  Vi vill installera en stor spis med flera ugnar som har anslutningseffekten 19.500w angiven från tillverkaren. I lägenheten finns nu bara 1-fas el och vi behöver därför dra in 3-fas. Dock har vi i de uppgifter vi fått kommit fram till att 3-fasen skulle ge 5700w styck eller 17000w tillsammans. Kommer det att fungera med spisen eller vad kan man göra för att få ut den angivna anslutningseffekten från spistillverkaren?

  Med vänlig hälsning,
  Mikael
   
 2. Svar

 3. Hej,
  Eftersom det gäller en lägenhet, så antar jag att ni bor i ett hyreshus e.d.

  Är ju en stor effekt, som det gäller.
  Kanske har ni någon form av kommersiell verksamhet?

  Normalt har man inte hela effekten inkopplad och då behöver man inte dimensionera för hela effekten. (Skulle i ert fall bli ungefär 28 A/fas.)

  I en vanlig elcentral kan man normalt inte ta ut mer än 25 A och det borde räcka för att använda er spis, men kanske kommer ni bara att använda en ugn i taget och någon eller några plattor i taget och kan det räcka med t.ex. 16-20 A/fas.

  Kanske bör ni låta installera en belastningsvakt som bryter bort andra större belastningar, när spisen används, så att inte huvudsäkringarna går när hela spisen används.

  Ni bör även kontakta fastighetsägaren eftersom en ny kabel måste dras från fastighetens huvudcentral.

  Slutsats:
  Vill ni använda spisen maximalt, så krävs säkringar på minst 25 A och en kabel på minst 6 kvmm.
  Behöver ni inte använda all effekt samtidigt, så kan ni ha lägre säkring och kabelarea.
  Elinstallatören kommer, i samråd med fastighetsägaren, att dimensionera detta helt enl. era önskemål.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. Tomtom79
  Tomtom79 ·
  Större spisar och ugnar av den typen du skriver om kan dessutom ha inställningar som gör att man begränsar effekten. Noterade det när jag tittade på nya induktionshällar, de hade finfina effekter men sen var de 1-fas och krävde typ 25A för att få ut specificerad effekt. Däremot skulle man enligt manualen själv ställa om inställningarna vid installation för att den skulle vara anpassad till aktuell säkring.

  Det kan alltså vara en lösning istället för att installera effektvakter eller bygga om hela fastighetens el-system! Visst, ni får inte ut 19500W men ni kan få ut max effekt av de plattor/ugnar som för tillfället används så det kan vara en bra apparat i alla fall.
   

De senast besvarade frågorna

 1. kablar i markrör från 2 olika säkringsskåp?

  Hej! Har funderingar kring kablar som ska dras i ett markrör(50mm gult). Är det tillåtet att dra kablar från 2 olika säkringsskåp (delat från samma ursprungliga mätarskåp/huvudsäkringar) Har ett...
 2. Ta bort vägguttag

  Kan jag ta bort kåpan på ett vägguttag? Vill ställa en bokhylla framför som behöver vara kloss an väggen. Om jag tar bort kåpan skall jag täcka uttaget med något?
 3. Byta en lyktstolpe på tomten

  Ursäkta en de dumma frågorna. Tycker den lyktstolpe jag har nu är ful och vill köpa en ny. Är bytet något man kan göra själv om man köper en lyktstolpe? eller krävs det en elektriker? Om man kan...

Visa alla frågor