Byggahus.se

Hög eller låg effekt på element energieffektivast?

Besvarad 4 nov 2019 av Bengt Loord

 1. På mitt elelement i förrådet kan jag välja 1000 eller 2000w. Bägge räcker för att hålla 10 grader, men vilken av effekterna kommer att förbruka minst ström?
   
 2. Svar

 3. Räcker det med 1000 Watt, så blir det en vinst att bara ha 1000 Watt inkopplat.

  Detta därför att temperaturen kommer att variera mera och tidvis vara mera över den inställda temperaturen om du väljer läget som ger 2000 Watt.

  En termostat har en kopplingsdifferens och kan inte hålla en exakt temperatur och får ännu svårare med detta om värmeeffekten varierar mycket. De vanligaste elradiatorerna har konventionella termostater och är de några år gamla, så kan det skilja grader mellan till- och frånslag.
  Det bästa är därför att försöka ha "lagom" stor effekt hela tiden. Ju större effekt som periodvis inkopplas ju längre blir det mellan till- och frånslag och därmed får termostaten svårare att göra ett bra jobb.
   
  Redigerat 4 nov 20:18
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. useless
  useless ·
  Termostatens hysteres är väl densamma oavsett effekten? En modern elektronisk termostat ligger väl inom några tiondels grader?
   
 6. T
  tobbbias ·
  I Karlstad elnät så betalar man för två olika saker, dels en förbrukningsavgift beroende på hur många kWh man förbrukat. Men även en effektavgift där toppeffekten under 3 tre högsta timmarna under en månad (kommer ej ihåg exakt nu, detta kan vara ihopblandat med fjärrvärme-räkningen som fungerar på samma sätt fast där de 3 högsta dygnet på ett år bestämmer min "effektavgift" för hela det året.). Hur som helst är det därför bättre att använda en förbrukare som har en konstant lägre effekt om man inte på ett intelligent vis kan tvinga elementet att inte starta om t.ex. tvättmaskinen och spisen går samtidigt... Just för att få ned effekttoppen i ditt eget elnät. Så jag håller med Loorden här, den lägre effekten kommer troligtvis ge dig en lägre kostnad.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Jordade eluttag i ojordade ledningar.

  Hej, Vi har nyligen köpt en bostadsrätt med jordade eluttag. När vi nu anlitar en elektriker för att byta ut uttagen får vi beskedet att ledningarna är ojordade och att det är olagligt att montera...
 2. Ta bort vägguttag

  Kan jag ta bort kåpan på ett vägguttag? Vill ställa en bokhylla framför som behöver vara kloss an väggen. Om jag tar bort kåpan skall jag täcka uttaget med något?
 3. Hög eller låg effekt på element energieffektivast?

  På mitt elelement i förrådet kan jag välja 1000 eller 2000w. Bägge räcker för att hålla 10 grader, men vilken av effekterna kommer att förbruka minst ström?

Visa alla frågor