Byggahus.se

Hög eller låg effekt på element energieffektivast?

Besvarad 4 nov 2019 av Bengt Loord

 1. På mitt elelement i förrådet kan jag välja 1000 eller 2000w. Bägge räcker för att hålla 10 grader, men vilken av effekterna kommer att förbruka minst ström?
   
 2. Svar

 3. Räcker det med 1000 Watt, så blir det en vinst att bara ha 1000 Watt inkopplat.

  Detta därför att temperaturen kommer att variera mera och tidvis vara mera över den inställda temperaturen om du väljer läget som ger 2000 Watt.

  En termostat har en kopplingsdifferens och kan inte hålla en exakt temperatur och får ännu svårare med detta om värmeeffekten varierar mycket. De vanligaste elradiatorerna har konventionella termostater och är de några år gamla, så kan det skilja grader mellan till- och frånslag.
  Det bästa är därför att försöka ha "lagom" stor effekt hela tiden. Ju större effekt som periodvis inkopplas ju längre blir det mellan till- och frånslag och därmed får termostaten svårare att göra ett bra jobb.
   
  Redigerat 4 nov 2019 20:18
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. useless
  useless ·
  Termostatens hysteres är väl densamma oavsett effekten? En modern elektronisk termostat ligger väl inom några tiondels grader?
   
 6. T
  tobbbias ·
  I Karlstad elnät så betalar man för två olika saker, dels en förbrukningsavgift beroende på hur många kWh man förbrukat. Men även en effektavgift där toppeffekten under 3 tre högsta timmarna under en månad (kommer ej ihåg exakt nu, detta kan vara ihopblandat med fjärrvärme-räkningen som fungerar på samma sätt fast där de 3 högsta dygnet på ett år bestämmer min "effektavgift" för hela det året.). Hur som helst är det därför bättre att använda en förbrukare som har en konstant lägre effekt om man inte på ett intelligent vis kan tvinga elementet att inte starta om t.ex. tvättmaskinen och spisen går samtidigt... Just för att få ned effekttoppen i ditt eget elnät. Så jag håller med Loorden här, den lägre effekten kommer troligtvis ge dig en lägre kostnad.
   
 7. S
  Sauron ·
  En kommentar till ”useless”: Om värmeeffekten är stor kommer överslängen i temperatur att bli större innan termostaten slår ifrån jämfört med om effekten är mindre. Det är nog det Bengt menar. Jag har dessutom svårt att tro att hysteresen skulle vara så liten, men det ändrar inte svaret.
   
 8. useless
  useless ·
  Om 'översvängningen' blir större så borde också den genomsnittliga rumstemperaturen bli lite högre. Det kan man i så fall kompensera genom att ställa termostaten lite lägre på elementet med högre effekt.
  I slutändan handlar det ju om att ersätta den energi som försvinner ut genom klimatskalet. Den förlusten är lika stor vid samma medeltemperatur om temperaturen varierar en tiondel eller en grad.
  Sen finns det effekter på marginalen på grund av att rummet blir ojämnt uppvärmt med en punktvärmekälla, men med moderna element borde det bara vara en marginell skillnad.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Klämma på ledarna?

  Hej! Jag har köpt en kabel till taklampan som jag ska montera. Sladden kom med något som såg ut som två klammer i slutändan på ledarna. Jag har aldrig tidigare sett det och har inte lyckats hitta...
 2. Kablar under solpaneler

  Får kablar ligga lösa under solpanelerna mellan panelerna. Det ser ut som ett skatbo nu. Leverantören hävdar att det är en Elprodukt och då gäller inte Elsäkerhetsverkets krav
 3. Varför blinkar min avstängda utebelysning?

  Hej! Min dekorationsutebelysning i form av ett nät med massor av små led-lampor, som man typiskt kan drapera en buske med, blinkar ca 1 gång per sekund då timern har slagit av. Jag har provat med...

Visa alla frågor