Byggahus.se

Elförbrukning

Besvarad 5 maj 2019 av Bengt Loord

 1. Hej Bengt. Jag funderar kring vad det egentligen är som förbrukas i vid en last.

  Man brukar prata om strömåtgång. Och jag förstår att ström är ett bra mätverktyg för det som faktiskt har förbrukats, men strömmen försvinner ju egentligen inte utan får bara en lägre (låg) potential. varför säger man då att man förbrukar ström?

  Första tanken är att det är fria elektroner men en elektriker berättade för mig att elektronerna egentligen bara pendlar, de rör sig bara till synes i sinuskurvan. men förflytar sig inte direkt.

  Men när en elektron lämnar sin kärna så är det väl egentligen bara en postitivt laddad jon? det borde i så fall vara positivt laddade joner. låter det rimligt?
   
 2. Svar

 3. Hej,
  Är ett talesätt att man förbrukar ström, men strömmen går bara runt i kretsen, så detta är egentligen fel.

  Det är egentligen spänningen som man förlorar och denna är egentligen en spänningsskillnad mellan två punkter.

  Har vi ingen spänningsskillnad mellan två punkter, så kommer inte någon ström av elektroner att flyta. På samma sätt är det med ett vattenrör. För att vattendropparna ska flyta fram i röret, så måste det vara en tryckskillnad mellan rörets ändar.

  Man brukar likna spänningen i en elkrets med trycket i en vattenledning och strömmen i en elkrets med vattenflödet i en vattenledning.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Ta bort vägguttag

  Kan jag ta bort kåpan på ett vägguttag? Vill ställa en bokhylla framför som behöver vara kloss an väggen. Om jag tar bort kåpan skall jag täcka uttaget med något?
 2. Byta en lyktstolpe på tomten

  Ursäkta en de dumma frågorna. Tycker den lyktstolpe jag har nu är ful och vill köpa en ny. Är bytet något man kan göra själv om man köper en lyktstolpe? eller krävs det en elektriker? Om man kan...
 3. mått på eluttag

  hej jag undrar om det finns mindre eluttag typ höjd 80 bredd 80 alternativt 75x75? har problem i huset att kontakterna sitter för lågt så man måste skarva i listerna och det vill jag helst slippa...

Visa alla frågor