Byggahus.se

Dra ut ström i trädgården för att bygga gångbelysning mm.

Besvarad 2 feb 2018 av Bengt Loord
Hej jag skall dränera huset här nu i veckorna om kommer. Jag kommer då även att passa på att dra ut extra el för att senare kunna lägga bl.a. belysning ute samt för lite andra kommande projekt.

Min tanke är att från fyra hörn på huset dra ut el för att lägga en 10-20 meter ut i någon form av brunn/trumma för att senare när jag bestämt mig kunna bygga vidare därifrån.

Jag vill passa på att borra och dra elen när grävarna är där och gräver för dräneringen.

Är det något speciellt man skall tänka på samt tips på vad jag kan använda som brunn / trumma för min el.
Brunn med skåp i eller ?
Vilken typ av brunn ?
Vilken kabel?
Rör att lägga kabeln i?
Storlek på kabel?

Med vänlig hälsning, Oskar.
 

Svar

Detta är givetvis ett arbete som endast får utföras av ett företag, som har elauktorisation.

Även själva markförläggningen är behörighetskrävande. Ta kontakt med ett elföretag, så blir det rätt utfört.
Fördelen med att lägga kabeln i rör är att den går att byta ut i framtiden. Dessutom kan ju röret tas till, så att man i framtiden kan komplettera med flera kablar.
I detta fall är det bra att ansluta till en brunn t.ex. Upnor Trädgårdsbrunn Garden Hub.
Låter som att ett bra alternativ är att bara i nuläget låta firman förlägga ett rör och en brunn för att i framtiden låta dra i lämpliga kablar.
 

Kommentarer

c_olsson ·
Använder man sig av svagström så krävs ingen behörighet. Dagens LED-belysning är så energieffektiv och man får bygga upp till 200VA med maxsspänning 50V vilket gör att man t.ex. kan bygga en 24V anläggning med 20 st lyktor på vardera 10 watt. Är det frågan om kortare avstånd kan man nöja sig med 12V men kabeldimensionerna blir då grövre.
 

De senast besvarade frågorna

Taklampa ojordat uttag

1 aug 2022
Hej! Har flyttat in i hus byggt 1990 med ojordade tak-lamputtag. Våra relativt nya taklampor har en gul/grön sladd vilket då innebär att själva lampan är jordad om jag förstår det rätt? Går den...

Multidetektor

9 aug 2022
Hej. Har precis flyttat till en lägenhet där de flesta väggarna är betong. Är lite rädd för att borra upp gardinstänger och tavlor i en elkabel eller vattenrör. Tänkte köpa en multidetektor. Vet...

Eldragning

8 jul 2022
Ska lägga nytt golv på ett gammalt trägolv. Kan jag lägga en matning till spis 220 v med EKKJ kabel i rör i urfräst spår i undergolvet ? Behövs rör ? mvh CG
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.