Byggahus.se

Direktverkande el - sänka kostnaden

Besvarad 24 sep 2021 av Bengt Loord

 1. Hej
  Har direktverkande el i nytt hus vi köpt. Valt att sätta in en luftvärmepump omgående men undrar om jag även bör ta tag i elementen som är lite mindre och täcker kanske 80% av fönsternas bredd (risk för kallras har jag läst). Elementen har idag en effekt på 600W och spänning på 400v och är äldre än 6 år (hittar modellen i broschyrer som är från 2015). Ingen centralatyrning av elementen. Har även öppen spis i bägge plan. Vad är bästa tipset för att få ner förbrukningen tycker du?

  Tack på förhand!
   
 2. Svar

 3. Antar att huset inte är nytt utan bara nytt för er!

  Jättebra att sätta in en värmepump, men den bör sitta så att värmen sprids runt i huset. Ibland försöker man öka luftcirkulationen med hjälp av en fläkt.

  Dessutom bör värmepumpen ha tillräcklig effekt så att den klarar uppvärmningen, så långt som möjligt (tills utetemperaturen går ner mot åtminstone mellan - 5 och -10 grader).

  Vad gäller elementen, så är det viktigt att termostaten har en kort kopplingsdifferens (temperaturskillnaden mellan Till- och Frånslag är liten).

  Termostaten på gamla elradiatorer kan ha en temperaturskillnad på 3 grader och då blir det dålig innemiljö och dyra elräkningar. (Vi människor känner stor skillnad i temperatur redan vid en skillnad på 1 grad.)

  Moderna element har ofta en elektronisk termostat med en kopplingsdifferens på 0,25 grader, men är dyrare än de som bara har en mekanisk termostat.

  Oljefyllda element ger en jämnare temperatur och är därför att föredra. Dessutom blir de inte så heta och risken för att det luktar bränt damm efter att de varit avstängda en tid minskar.

  Har funnits centralstyrning för elradiatorer, men tror att dessa försvunnit från marknaden.

  Tror att det bästa är att byta till oljefyllda radiatorer med elektroniska termostater och liten kopplingsdifferens.

  Kanske kan du komplettera med ytterligare en luftvärmepump i ett annat rum? Detta för att minska elradiatorernas inkopplingstid. (Vi har två luftvärmepumpar, som värmer hela huset ner till ca -8 grader och därefter stödvärmer vi med elradiatorerna.)

  Tyvärr verkar de flesta oljefyllda radiatorer på större effekt idag vara avsedda för 230V och gör att elektrikern troligen måste dra fram en neutralledare till radiatorerna. Nu gör det inte så stor skillnad eftersom en elektriker ändå måste komma och losskoppla de gamla radiatorerna.

  Vad gäller den öppna spisen så är det viktigt att hålla spjället stängt när den inte används. Dessutom bör den givetvis ta sin förbränningsluft utifrån så att man inte eldar med redan uppvärmd luft och samtidigt suger in kall uteluft (Annars blir det mest bara en mysfaktor)

  Gissar att många läsare har kloka råd att ge och ska bli intressant att ta del av dessa och inte minst om någon har tips på fristående termostater för detta ändamål!
   
  Redigerat 25 sep 17:09
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. W
  wildeside ·
  Nu har du nog lite fel om att det skulle vara brist på 400 volts element på marknaden finns tom på jula!
   
 6. D
  Daniel 109 ·
  En öppenspis kan knappast ta förbränningsluften utifrån.

  oljefyllda radiatorer var ett sätt att kompensera för tåliga termostater. Ett vanligt element med tyristortermostat funkar lika bra och är billigare.
  Men sannolikt går de befintliga att komplettera med vettiga termostater om de inte har det.
   
 7. W
  wildeside ·
  Min värme pump värmer iaf huset när det är ner till -10 till -15 grader ute. Den ska fungera ner till -25 grader men då ger den ingen besparing.
   
 8. Fairlane
  Fairlane ·
  Ett element som är 6 år eller så lär inte vara något problem. Om termostaten är så dålig så den diffar 3 grader så är det inte så lyckats kanske, en ny termostat kanske kan vara på sin plats, men ärligt talat undrar jag hur dåligt ett element ska vara för att man ska kunna räkna hem ett byte. Ett nytt element för 2000 kronor räknar man inte hem i första taget.
   
 9. E
  etompau ·
  Sänk innetempen några grader. Ta på en kofta och några tjocka strumpor.
   
 10. B
  BSOD ·
  En till luft luft vp gör mycket. Med en sådan kan elementen ställas ner på en ytterst låg temp och i praktiken nästan aldrig användas.

  Eldar man mycket kan väl överväga att sätta in en kasett i öppna spisen.

  Möjligtvis komplettera elementen med smart styrning, för att undvika att de går när tempen inne är ok. Men byta element hade varit sista jag gjort...

  Ska man ge mer råd måste man veta mer om förbrukning, storlek på hus, plats i landet osv.
   
 11. S
  slurppe99 ·
  Elementen är så pass nya. Så de borde inte vara ett problem. Om det inte är billiga med bimetall termostat som är dåliga på känsligheten. Moderna element brukar inte bli så varma.

  En fördel är att ni har 400 volt system. Som är kopplade till typ tre säkringar. Vilket gör att det är lättare med centralstyrning. Men dessa lösningar är svårare att få tag i samt dyra.

  En billig lösning är ONTTECH som främst riktar sig mot stickkontakt med ett element. Eller kopplad mot säkringar. Där elementen styrs via sms meddelande. Tror den bara klarar upp till viss effekt. Då de riktar sig mot fritidshus. Sonen har sådant som klarar 8 st element. Medlemskap krävs för 220 kr året.
  Där man loggar in och styr elementen. Tempsladd finns som kan förlängas där medeltemperaturen mäts.

  Själv har jag kvar en trasig centralstyrning. Där jag har kopplat in mig på en central som har 19 program. Där jag kan styra med natt/dagsänkning. Nästa steg är för mig en wifi lösning istället.

  Givetvis har jag en LLVP också. Där jag valde en med lite större effekt denna gång. Så köp en som klarar ett lite större hus än ni har.
   
 12. J
  Johan456 ·
  Kan tillägga att det gjorts tester på elelement. Radiatorer typ ”oljefyllda” är inte mer energieffektivare än ”sparpaneler”. Däremot kan allergiker känna av den brända luften från sparpaneler men det är i extremfall. Andra fördelar med oljefyllda är det estetisk, en del tycker dessa är snyggare. Nackdelen är att de är tyngre och dyrare.
   
 13. Oldboy
  Oldboy ·
  Att jiddra med direktverkande radiatorer för att spara el är bara trams. Det enda som faktiskt märks på elräkningen är om de är avstängda eller påslagna. Sänkt temp inne ger också visst (marginellt) resultat, (oavsett typ och ålder på radiatorn).

  Vi har 3 LLVP, och de täcker ca 3/5-delar av huset. (Lång vinklad gammal skånelänga med ekonomidelar, lågt i tak och mkt sluten planlösning.) Om de tuffar och går helt problemfritt i minst 15 år så kommer den investeringen att vara lite lönsam, så länge som man inte tar hänsyn till alternativa placeringar av pengarna.

  Vill du spara pengar med LLVP så riv alla innerväggar i hela huset och konvertera till mysig flyghangar/maskinhall.
  Annars är det bara att konvertera till vattenburet system.
  Ytterligare ett alt om du inte har några estetiska krav på huset är att montera solceller. Det är också en investering som förmodligen är lönsam på lång sikt.

  Vad gäller radiatorernas påverkan på komfort och kallras så är det helt och hållet beroende på om de är konstant varma eller inte. Inget annat spelar ngn nämnvärd roll.
   
 14. Peckalanger
  Peckalanger ·
  Skaffa timavtal och undvik att förbruka el när elen är som dyrast några timmar/dygn. Det finns många saker som går att styra till natten om man har timers. Laddning av bil, vvberedare mm. Priset kan skilja 200 öre/kWh på ett dygn. Ibland mer och ibland mindre.
   
 15. Appendix
  Appendix ·
  Istället för att hålla på och byta ut direktverkande elementen rekommenderas helt klart ytterligare en LLVP.

  För mig var det dock ögonöppnande hur stor skillnad det är med en ny ftx. Jag hade en gammal anläggning som installerades på 90talet. Att byta till ett nytt aggregat med 86% effektivitet på energiåtervinningen är magiskt. Dessutom sprider man då runt den varma luften från LVVP.

  Elementen har jag visserligen inte monterat bort utan de sätter jag igång med termostaten på 15 grader när det är minusgrader ute. För att skydda om LLVP skulle få problem.

  Förbrukningen med LLVP och ny FTX ligger nu på 14.000 mot 23.000 tidigare. I dessa siffror ligger dock även snickarverkstad (15 kvm) och gästhus (40 kvm) med. Så jag är väldigt nöjd med energiprestandan på 115 huvudbyggnaden.
   
 16. G
  gurra-g ·
  Nobö har elradiatorer där man kan välja att sätta på ett termostat som styrs via en central hub genom Wi-Fi och telefon-app.

  De platta är rätt snygga också, även om det ju är mer subjektivt…
   
 17. GlennB
  GlennB ·
  Om huset har direktverkande el (tills nyss då det fick LVP) så lär det väl gissningsvis ha mekanisk frånluftsventilation också, då lär byte till FTX göra stor skillnad, sdessutom gör det att värmen från LVP fördelas ut över huset på ett bättre sätt.

  Sen brukar element ofta sitta med snabbkopplingskontakter, och då behövs det ju ingen elektriker för att koppla loss det, inte för att koppla in det nya heller om man kan återanvända kontakten. (Fast vet man inte riktigt hur man gör bör man INTE ge sej på att koppla 400V-element)
   
 18. lilytwig
  lilytwig ·
  Det finns ett bra utbud av radiatorer för 400V. Det finns också flera system för central styrning. Det smidigaste i dag är wifi-styrda radiatorer. (ADAX, Mill m.fl.) Det behövs ingen centralenhet utan bara en app, och är utbyggbart vartefter man byter ut sina gamla radiatorer. Myten om att oljefyllda radiatorer inte blir heta verkar leva fortfarande. Man vill ju inte ha ett varmt element, utan varm luft. För detta ska man välja konvektor-radiatorer
   
 19. D
  Dr Jumping Jack ·
  Om man vill byta 400 V till 230 V så behöver man inte ny kabel, det finns ju redan tre kablar som kan konverteras till jord, nolla och fas.
   
 20. lilytwig
  lilytwig ·
  Jo rent tekniskt finns så många kablar som man behöver. Men åtminstone en kommer att få "fel" färg. Du behöver också byta alla radiatorer samtidigt när du bygger om centralen. Du kan behöva går ner i effekt eftersom strömmen annars kan bli för hög för bef. kabel.
   
 21. Fairlane
  Fairlane ·
  Ett annat problem med att göra om en kabel till nolla och en till jord är att man troligen får en väldigt snedbalanserad anläggning. Det är väl inte helt ovanligt med tre faser till element 1, tar man använder fas 1 och fas 2, sen vidare till element 2 där man använder fas 1 och fas 3 och så till element 3 där fas 2 och fas 3 används. Gör man om det till fas, nolla och jord så hamnar all last på en fas.

  Alldeles oavsett kan jag inte se man kan räkna hem ett byte av element
   
 22. G
  Gamla gubben ·
  Har ni nyligen flyttat in i huset? I så fall är mitt råd: Gör inget förhastat! Ni bör bo minst ett år för att samla erfarenhet om just detta hus. Då vet ni hur mycket energi som förbrukas och vilken komfort ni upplever. Energiförbrukningen påverkas av innetemperatur, yttertemperatur, isolering, ventilation, och varmvattenförbrukning. Att byta elementen påverkar inte förbrukningen nämnvärt. Ni har redan gjort en bra förändring genom att installera en värmepump.
   
 23. M
  mattoys ·
  Om du har tillgång till ved till ett hyfsat pris. Så sätt in en spiskasset i öppnaspisen så får du en verkningsgrad på ~80% istället för ~5% när du eldar.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Utan bredband och fjärrstyrda element

  Fjärrstyrda trefas element utan bredband, går det att ha? Jag har redan ontech på elementen i en stickkontakt men ska ev sätta in tre fas. Skulle dock vilja kunna sätta på och stänga av dessa...
 2. Stark LED-lampa med skymningsrelä?

  Hej! Vilken LED-lampa med skymningsrelä är starkast? Tacksam för svar! Vänligen Orvar Helander
 3. Nolla eller ej

  LVI-radiatorer 400V visar i kopplingsbox en nolla. Betyder det Termostaten jobbar mellan fas o nolla eller är Termostaten byggd för 400V ?

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.