Byggahus.se

Behörighet vid kanalisering?

Besvarad 10 mar 2019 av Bengt Loord

 1. Hej!
  Vi har egen brunn ca 100 m från huset. Idag har vi vattenpumpen i huset men framöver vill vi installera en dränkpump i brunnen och bara ha en trycktank i huset. Ny vattenslang och el måste därför ut till brunnen. Min fråga är hur mycket av kanaliseringsarbetet man får gör utan behörighet? Får jag gräva diket själv så länge det är djupt nog? Får jag lägga ner slang för vatten samt slangen/kanaliseringen för elen själv? Får jag lägga ner kabeln själv? Inkoppling är självklart en fall för en behörig elektriker men resten är för mig okänt. Får jag göra vissa moment själv så länge en elektriker besiktar arbetet efteråt?
  Mvh/ Andreas
   
 2. Svar

 3. Kabelförläggning kräver auktorisering.
  Kontakta därför en elinstallationsföretag.
  Lämpligt företag kan du finna på Elsäkerhetsverkets hemsida..
  Kanske kan du få hjälpa till med grävningen, men det avgör elfirmans chef eftersom han ansvarar för att arbetet blir korrekt utfört.

  Man kan ibland tycka att kraven för att få utföra vissa elarbeten är onödigt stränga.

  Detta hör dock samman med att elektricitet är extra farlig därför att den varken hörs, syns eller luktar och dessutom så snabb att livet kan totalt förändras på bråkdelen av en sekund. Dessutom kan bränder lätt inträffa.

  Därutöver är vi människor tyvärr olika mentalt rustade och man vill därför även tillse att de som arbetar med el har en viss mental miniminivå så att inga onödiga olyckor inträffar (svår balansgång).

  Tycker man att Elsäkerhetsverkets föreskrifter är onödigt krångliga och vill hjälpa till att reformera dessa, så ska man naturligtvis ta anställning där.
   
  Redigerat 21 mar 14:07
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. useless
  useless ·
  Vilka fel när man gräver ett dike kan orsaka elchock eller liknande skador?
   
 6. I
  Installatören ·
  En felaktigt nedgrävd kabel kan vara att man använt fel grus (mycket vanligt), grus med farligt stora stenar som trycket på kabeln. Plasten i en kabel kan jämföras med en trögflytande massa med hög viskositet, ett punkttryck får isoleringen att flyta ut och efter x antal år blir det kortslutning i ledningen. Bara som "ett" exempel. Det är också viktigt att kabeln är rätt dimensionerad till längd och temperatur m.m. Slang eller rör ändrar inte på detta. Rätt utfört kan vem som helst lägga en kabel.
   
 7. useless
  useless ·
  Problemet är ju att man inte ens får gräva diket med dagens regler. Vad kan gå fel där? Att välja rätt återfyllnadsmaterial kräver 5 minuters utbildning, men i dag måste man gå 3 års yrkesgymnasium och praktisera två år för att ha kompetensen att inte välja för grovt grus.
  Man kan ju lätt börja misstänka att de som väljer elektrikeryrket är extremt trögfattade...
   
 8. I
  Installatören ·
  Att gräva ett dike är inte ett elinstallationsarbete. Att gräva ner en elkabel är lite mer än ett dike.
   
 9. C
  cpalm ·
  Det märkliga i sammanhanget är att idag behövs inte auktorisation för att få förlägga koncessionspliktiga kablar i mark, endast en egenkontrollplan och registrering hos ESV. Är det en kabel till vattenpumpen krävs dock auktorisation. Är det så mycket mer komplicerat?
   
 10. P
  para ·
  Så en behörig elektriker måste då själv återfylla hela schaktet/diket eller iallafall titta på när tex husägaren gör det. Annars kan det ju komma nån vass liten sten mot kabeln.
   
 11. H
  Hjulbent ·
  Mycket snack om att gräva diken för EL
  Gräv ett dike frostfritt för ditt vatten, lägg ner PEM-slangen och en gult för elen.
  Det gula finns i 50 meters längder, det ska vara den som är slät invändigt inte den sladdriga, det finns en dragtråd in röret och muffar för att skarva med.
  Låt det vara öppet i skarven på 50 meter, s.k dragbrunn, ingenting kan hända och återfyll med massorna som är lite finare
   
 12. useless
  useless ·
  Frågan är inte hur svårt det är egentligen. Problemet är att elsäkerhetsverket och Bengt Loord anser att hela arbetet, inklusive grävning, kräver auktorisation.
  https://www.elsakerhetsverket.se/Fragor-och-svar/Arkiv-fragor/Forlaggning-av-jordkabel1/

  Så, frågan kvarstår: Vilka fel kan man göra när man gräver ett dike som kan orsaka elchock eller andra elrelaterade skador? Varför finns inte dom riskerna om jag gräver ett identiskt dike för t ex en vattenledning?
   
  Redigerat 21 mar 17:01
 13. H
  Husqvarna220Ac ·
  Alla får väl gräva ett dike..!! Behövs det knappast behörighet för, sen om jag ska ha det som pissränna eller elkabel kan ingen säga, sen behöver man inte fråga om allt, Gräv! Annars blir man ruinerad om måste följa allt till punkt och pricka och fråga om allt, samt att du kan koppla in denna pump själv om du vet hur detta skall göras...
   

De senast besvarade frågorna

 1. kablar i markrör från 2 olika säkringsskåp?

  Hej! Har funderingar kring kablar som ska dras i ett markrör(50mm gult). Är det tillåtet att dra kablar från 2 olika säkringsskåp (delat från samma ursprungliga mätarskåp/huvudsäkringar) Har ett...
 2. Ta bort vägguttag

  Kan jag ta bort kåpan på ett vägguttag? Vill ställa en bokhylla framför som behöver vara kloss an väggen. Om jag tar bort kåpan skall jag täcka uttaget med något?
 3. Byta en lyktstolpe på tomten

  Ursäkta en de dumma frågorna. Tycker den lyktstolpe jag har nu är ful och vill köpa en ny. Är bytet något man kan göra själv om man köper en lyktstolpe? eller krävs det en elektriker? Om man kan...

Visa alla frågor