Byggahus.se

Är jordfelsbrytaren rätt kopplad?

Besvarad 13 dec 2019 av Bengt Loord

 1. Hej Jag bor i ett torp på landet sedan några år tillbaka, nu undrar jag om jordfelsbrytaren är rätt kopplad, den sitter separat utanför proppskåpet och är bara kopplad till badrummet.
  Fas och nolla direkt från proppskåpet till jordfelsbrytaren vidare till badrummet, i proppskåpet är inte skruven som sitter mellan jord och nollskenorna borttagen. Förra ägaren sa att en elektriker monterat jordfelsbrytaren men det luktar lite hempul. Är det rätt att koppla så?
   
 2. Svar

 3. Hej,
  Kraven beror på när huset är byggt och när badrummet ev. har renoverats, samt om det finns vägguttag i detta rum.
  Jordfelsbrytaren skyddar således bara badrummet i huset och där krävs jordfelsbrytare om man har vägguttag där.
  Naturligtvis vore det bra om en eller flera jordfelsbrytare skyddade huset i övrigt också.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. D
  Daniel 109 ·
  Det låter helt korrekt. Det skulle ju inte vara fel med jordfelsbrytare på hela anläggningen. Men i ditt fall är det bara krav i badrum, om det finns uttag där.
   
 6. J
  Johan456 ·
  Tryck på testknappen och se om den löser ut. Kontrollera även att den då också frånkopplar just badrummet. Det låter korrekt det du beskriver.
   
 7. E
  elnissan ·
  Jo, den löser ut när jag trycker på knappen och frånkopplar badrummet, jag har även testat med en spänningsmätare (en rad med lysdioder) mellan skyddsjord och fas och då löser även jfb ut. Tack alla, då känns det tryggt!
   

De senast besvarade frågorna

 1. Dimensioering i båten

  Har hört att det är stor skillnad när man dimensionerar kablar ombord på en båt och i huset. Varför?
 2. ojordad el

  Hej. Har köpt hus i Italien. Det har visat sig att skyddsjord inte är indragen någonstans. De flesta uttagen är dock av jordad typ, men det finns alltså ingen jord inkopplad. Jordfelsbrytare är...
 3. Värma huset med solel

  På taket på villan sitter det nu solpaneler med en märkeffekt på 15,4 kW. De är inkopplade på det allmänna elnätet med en växelriktare, Solar Edge 17,0 kW. För närvarande värms villan med...

Visa alla frågor