Byggahus.se

Är jordfelsbrytaren rätt kopplad?

Besvarad 13 dec 2019 av Bengt Loord

 1. Hej Jag bor i ett torp på landet sedan några år tillbaka, nu undrar jag om jordfelsbrytaren är rätt kopplad, den sitter separat utanför proppskåpet och är bara kopplad till badrummet.
  Fas och nolla direkt från proppskåpet till jordfelsbrytaren vidare till badrummet, i proppskåpet är inte skruven som sitter mellan jord och nollskenorna borttagen. Förra ägaren sa att en elektriker monterat jordfelsbrytaren men det luktar lite hempul. Är det rätt att koppla så?
   
 2. Svar

 3. Hej,
  Kraven beror på när huset är byggt och när badrummet ev. har renoverats, samt om det finns vägguttag i detta rum.
  Jordfelsbrytaren skyddar således bara badrummet i huset och där krävs jordfelsbrytare om man har vägguttag där.
  Naturligtvis vore det bra om en eller flera jordfelsbrytare skyddade huset i övrigt också.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. D
  Daniel 109 ·
  Det låter helt korrekt. Det skulle ju inte vara fel med jordfelsbrytare på hela anläggningen. Men i ditt fall är det bara krav i badrum, om det finns uttag där.
   
 6. J
  Johan456 ·
  Tryck på testknappen och se om den löser ut. Kontrollera även att den då också frånkopplar just badrummet. Det låter korrekt det du beskriver.
   
 7. E
  elnissan ·
  Jo, den löser ut när jag trycker på knappen och frånkopplar badrummet, jag har även testat med en spänningsmätare (en rad med lysdioder) mellan skyddsjord och fas och då löser även jfb ut. Tack alla, då känns det tryggt!
   
 8. R
  rsa ·
  Är det så man testar om jordfelsbrytaren fungerar, mellan skyddsjord och fas? Att det fungerar med knappen är en sak, men man vill att det ska fungera ute vid kontakten också.
   
 9. MugAssMaz
  MugAssMaz ·
  ....
   
 10. lars_stefan_axelsson
  lars_stefan_axelsson ·
  Ja det är så man testar. Man behöver något som kan generera en testström på 30mA eller så mellan fas och jordstiftet. Dvs att kortsluta med en sladdstump är inte någon bra idé, eftersom effektutvecklingen blir för stor.

  Det finns färdiga testare för en billig penning, eller om man har ett äldre (eller sämre) instrument. Dessa släpper igenom tillräcklig ström. Eller så kan man pröva med exv. en lampa (Om man vet vad man gör!! Det kan potentiellt bli farligt).
   
 11. H
  HSP ·
  Vid ett riktigt test så "rampar" man upp strömmen i små steg med en liten tidsintervall mellan stegen då ser man vid vilken ström JFB löser,

  sedan kör man ett test med ex 1,2x märkfelström då får man utlösningstid.
   
 12. lars_stefan_axelsson
  lars_stefan_axelsson ·
  Javisst. Men då behöver man ett dyrt instrument eller en elektriker (med instrumentet). Om man själv bara vill utesluta de vanligaste felen så förenklar man det till, en lagom ström mellan jordstift och fas i det uttag man är tveksam inför.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Garage

  Vilken kapslingsklass krävs på elmaterial i ett garage byggt trä, men med grusgolv
 2. El

  Hej! Får en elektriker fräsa i ett betongtak och lägga el till en taklampa för att undvika utanpå liggande elkabel.
 3. Spis

  Har en gammal spis på en säkring, vill köpa ny.Vad ska jag tänka på.Mvh Tina

Visa alla frågor