Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Är det värt att byta elskåp?

Besvarad 20 jan 2022 av Bengt Loord

 1. Är det värt att byta ut ett gammalt elskåp med proppar mot ett skåp med snabbsäkringar?
   
  Redigerat av moderator 21 jan 10:06
 2. Svar

 3. Hej,
  Beror på vad man värderar, kostnad, funktion, estetiskt utseende eller bekvämlighet.

  Funktion
  Gängsäkringscentralen fyller sin funktion om den är väl bibehållen. Dessa säkringar löser senare än de moderna och kanske kan vara en fördel vid kortare strömspikar.

  Estetiskt utseende

  Moderna centraler med dvärgbrytare (automatsäkringar) ta mindre plats och upplevs ofta vara snyggare.

  Bekvämlighet

  I gängsäkringscentralen måste man efter att ha åtgärdat felet byta den utlösta säkringen, men i den moderna centralen (kallas normcentral) bara slå till den utlösta dvärgbrytaren.

  Bryta för arbete
  Om man ska utföra ett arbete som t.ex. byta ett vägguttag kan man i gängsäkringscentralen enkelt avlägsna säkringen och direkt få ett synligt brytställe.
  Ska man göra samma arbete med dvärgbrytare, så måste dvärgbrytaren vara märkt att den är godkänd som frånskiljare (är de flesta moderna) och vippan låsas i frånslaget läge.
   
  Redigerat 23 jan 16:13
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. J
  Jerry Adebrink1 ·
  Hur testar jag att automatsäkringar löser ut ?
  En äldre 3-fas automatsäkring 50A löste inte ut - åtminstone en fas ligger fortfarande kvar fast automatsäkringen den ligger på mitt bord
   
 6. M
  magnil ·
  Vad får man räkna med för kostnad att byta elcentral i en normal villa?
   
 7. M
  mumiemonstret ·
  Undrar lite hur en elcentral med oetiskt utseende ser ut... Små handavtryck av barnarbetare i lacken kanske?
   
 8. N
  Nalleman64 ·
  Så länge gängsäkringarna fungerar och inget ytterligare utrymme behövs i form av nya grupper behåller jag min gamla central.
   
 9. J
  JanHög ·
  En smältsäkring löser ut säkrare vid kortslutning än en automat! Före en automatsäkring finns en liten risk att kontaktytorna bränner fast i varandra.
   
 10. E
  Emos ·
  Ca 10000 kr innan rot för byte av en elcentral brukar det kosta.
   
 11. J
  jonaserik ·
  Inte ekonomiskt försvarbart att byta en central bara för att byta, den fyller sin funktion.
   
 12. Martin999
  Martin999 ·
  Bytte ett gammalt herke till proppskåp från 1979 där säkringarna poppade titt som tätt, helt felbelastat och många förbrukare som hängde på samma säkring. Installerade två moderna centraler med en jordfelsbrytare i varje. Ca 20.000 kr, men nu har i stort sätt varje förbrukare en egen säkring. Funkar kanon och värt varenda krona.
  Viss skillnad nu för tiden med elpanna, elbilar, torktumlare och bubbelpooler jämfört med 1979 med oljepanna och lite belysning.
   
 13. B
  bauhaus ·
  På vad sätt är detta en etisk fråga?
   
 14. RACS
  RACS ·
  Ja, märkligt fornulerat. Jag gissar då att det skulle stå estetiskt..
   
 15. Mikael_L
  Mikael_L ·
  Jag tycker Bengt benar upp anledningarna rätt bra!

  Jag kan lägga till anledningar till byte:
  * Den gamla centralen har slut lediga platser och behöver mer.
  Men det går iofs att lösa genom att lägga en liten extra kapsling mot den gamla och sätta in fler säkringar och JFB etc.
  Kan ju dock vara platsbrist på väggen som ställer till det.
  * Det är en äldre central från 40-50-talet eller tidigare, dessa saknar som regel separata noll och skyddsjordsskenor och brukar för det mesta vara rätt hemska inuti, samt allmänt svårjobbade. Det brukar som regel också vara en massa ledare på samma klämma och annat skit, dessa centraler tycker jag nästan alltid är motiverat att byta mot ny. Materialkostnaden kvittar mot arbetstidskostnaden, och det blir mycket bättre när det är klart.

  * Porslinsgängsäkringscentraler från typ 70-80-talet är alltid av finfin superkvalitet och alltid i utmärkt skick, dessa är rätt generellt onödigt att låta byta ut, jag brukar alltid föreslå i första hand att sätta en liten kapsling bredvid för JFB och ev extra säkringar eller tidur eller vad man nu kan tänkas behöva. Ta gärna en större kapsling så det finns lite reservplats, en 8-10 modulers, typ, även om det bara ska in en JFB. Reservplats som kan komma väl till hands senare. det kostar endast några tior extra att välja en lite större plastlåda.

  Mellan tummen och pekfingret 5-7 tusen inkl material och moms.
  Då tänker jag att den gamla har ca 24 säkringsplatser och den nya är något lite större.
   
 16. S
  STB ·
  En gammal central har sällan jordfelsbrytare (JFB) vilket man kan vilja ha. Tyvärr är det riktigt irriterande när hela huset slocknar bara för att det är lite krypströmmar i en apparat. En dyrare och bättre lösning är att ha integrerade JFB och säkring i en och samma komponent som oftast kallas personskyddsautomat (PSA). Jag rekommenderar varmt att använda PSA till de saker med störst risk för jordfel. Enligt min erfarenhet diskmaskin och alla enheter utomhus.

  För övrigt skulle jag själv nog inte byta central om det inte är något direkt fel på den gamla.
   
 17. N
  n88473 ·
  Många bra poänger som redan nämnts. Kan finnas bra argument för att byta centralen, men generellt är det ju ganska svårt att slita ut en central med porslinssäkringar och de har oftast inte kritiska komponenter som åldras. Om det gäller ett äldre hus så kan det dock vara läge att låta en elektriker se över skicket på husets kablage. Det i sin tur kan leda till att man i samband med detta passar på att byta centralen om man ändå behöver dra om allt kablage.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Lampa funkar på vissa ställen i huset

  Hej! Jag flyttat in i en nyrenoverad lägenhet med DCL uttag för taklampor. Jag har två olika taklampor, en Bumling med cirkellysrör och en LED taklampa på 14w. LED taklampan fungerar på alla tre...
 2. Vilken spotlight ovanför dusch?

  Hej ! Är den okej att montera spotlight 230V, IP 44 övan för duschen i badrummet? Tack!
 3. Brytare med motorskyd/mjukstart

  Har en brytare med motorskydd av typ Gewe MB 315 - min fråga är om det har någon betydelse vilken sida jag ansluter förbrukaren - ena sidan om kontaktorn är försedd med tre värmeelement (ett per...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.