Byggahus.se

Är det tillräcklig dimension på ledarna?

Besvarad 4 okt 2020 av Bengt Loord

 1. Hej!

  Jag bor i hus och har en fråga angående dimensionen på ledarna. När tvättmaskinen värmer vatten så blir belysningen något svagare som ligger på samma fas. Det är märkbart framför allt precis när värmen slår till i tvättmaskinen. Är ledarna i klenaste laget? I så fall vilka, de som kommer från servisskåpet 200 m bort (10 mm2) eller de som går från huvudsäkringarna och 15 m till elcentralen (10 mm2)? Där efter går separata ledningar till lampor (1,5 mm2) och tvättmaskin (2,5 mm2). Eller kan det bero på att servisen har för dålig anslutning med övriga elnätet?

  Säkringarna är:
  Servisskåpet 35 A
  Huvudsäkringarna 25 A
  Tvättmaskinen 10 A
  Lampor 10 A
   
 2. Svar

 3. Hej,
  Motståndet i en ledning blir större ju längre och smalare en ledning är.
  När det sedan går ström i ledningen, så blir det en spänningsskillnad mellan ledningens ändar och denna spänningsskillnad ökar med strömmens ökning.

  Du har rätt i att det blir spänningsfall i matande kablar etc. när mycket är inkopplat.

  Huvudledningen är ju lång och bor du dessutom på landet eller där elleverantören har klena kablar, så blir spänningsfallet när tvättmaskinen värmer onödigt stort. Har du dessutom övergångsmotstånd i kopplingar m.m så blir det spänningsfall även där.
  Orsaken kan således vara dels de långa huvudledningarna och dels elleverantörens svaga elnät.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. Hampan.
  Hampan. ·
  Tack det var intressant att läsa. Det stämmer att jag bor på landet. Det nätbolaget gör nu är att de gräver ner 10 kV-ledningarna i marken från elstationen som ligger 8 km bort till transformatorn som ligger 400 innan mitt servisskåp. Då ska det bli intressant att se om det märks någon skillnad, om de ökat kapaciteten eller om orsaken ligger i servisledningens dimension.
   
 6. V
  Vedkorg ·
  Ett spännings fall ger värme . Så hur varma är kontakter och säkringar .
   
 7. P
  Per-Ingvar ·
  Hej,
  Om du har Led-lampa så är de relativt känsliga för kortvariga spännings sänkningar, man ser en flämtning men återgår snabbt till normalt läge.

  Att förstärkningen av högspänningen sulle ge en märkbar effekt bedömmer jag inte.

  Du har en rejäl servis med 25 As h-säkring, då ska normalt inte en hushållstvättmaskin vålla något problem! Min bedömning är att transformatorn är underdimensionerad eller lsp-matningen från tranformarorn är för klen. Be ett elinstallationsföretag mäta spänningsändringen vid start av värmen. Efter någon sekund bör den inte överstiga 4 till 5 % från normalt!

  Per-Ingvar
  Elbesiktningsingenjör
   
 8. Hampan.
  Hampan. ·
  Tack för svaren! Jag ska börja med att se vad som händer när de byter transformatorn (från en uppe i en stolpe till en i ett nytt litet elhus) och de kopplar in mig på det nya nätet. Det kommer att ske inom närmsta månaden.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Elförbrukning djupborrad brunn

  Hur mycket ström drar en pump i en djupborrad brunn (100m)/ kubik vatten.
 2. Spotlights i taket - gipsskivor

  Hej, ska sätta spotlights i taket, det är ca 6 centimeters hålrum från spotlight till gipsskivor som ligger ovanför, räknas den gipsskivan som brännbart material i detta fall ? Mvh
 3. Har köpt en spis 3 fas 400 volt men fick reda på att huset har enbart en fas 230 volt

  Kan man koppla om spisen från 3 fas 400 volt till en fas 230 volt

Visa alla frågor