Byggahus.se

230 från mätarskåp

Besvarad 14 aug 2019 av Bengt Loord

 1. Jag har en sommarstuga med ett utedass som jag funderar på att sätta in en förbränningstoalett men det kräver nätanslutning som inte finns. Ca 30 meter bort finns ett mätarskåp (ägs av Vattenfall) som förser sommarstugan och ytterligare några närbelägna hus med el. Finns det möjlighet att dra el (230V) direkt från mätarskåpet eller måste man gå via sommarstugan. Jag antar att det bara finns 3-Faser plus en PEN dragen till mätarskåpet. Det här är inget som jag avser att göra själv men det skulle vara bra för min planeringen att veta.
   
 2. Svar

 3. Normalt ska förbränningstoaletten anslutas från sommarstugan.

  Anslutning från mätarskåpet kan medföra att ni får två abonnemang.

  Kontakta elleverantören, så får ni klara besked.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. J
  jonaserik ·
  Vattenfall äger skåpet ,normalt inte, vad är det sommarstuga du menar, din eller någon annans ? Ytterligare hus ? Vad för sort lika ditt , Vem betalar Elen till dom stugorna ? Många frågor innan svar kan ges
   
 6. H
  Husqvarna220Ac ·
  Är du säker på att Vattenfall äger skåpet? Typ mätarskåp/fasadskåp äger man oftast själv, och efter din elmätare kan man sätta säkring för att mata ut till dasset..
   
 7. D
  Daniel 109 ·
  Det vanliga är ju att mätarskåpet är överlämningspunkten. Men det finns även andra lösningar där mätaren sitter innan servisen. Sannolikt får man dra från huset.
   
 8. H
  Husqvarna220Ac ·
  Ja precis, alltså får man sätta egen säkring och gå vidare därifrån, men lite luddigt hur det menas, om det är ett kabelskåp eller nåt annat..
   
 9. prototypen
  prototypen ·
  Enklast frågan är om mätaren sitter i skåpet?
  Sitter mätaren där brukar det gå sätta dit en säkring för andra saker (dass).
   
 10. H
  Huddingebo ·
  En vän bor i ett fritidshus i ett fritidshusområde i Södermanland.
  Här och var sitter stolpar med plåtlådor som vardera förser två hus med trefas, (innehållandes två mätare). Där är det inte tillåtet att dra nya kablar från skåpen, mins inte vem som var nätägare.
   
 11. T
  TheStills ·
  Men hur långt ifrån huset ligger utedasset egentligen? Så är det längre till huset än till skåpet? Alltså är dasset placerat mer än 30meter från huset? Borde det inte vara lättare att dra kabel från huset?
   

De senast besvarade frågorna

 1. kablar i markrör från 2 olika säkringsskåp?

  Hej! Har funderingar kring kablar som ska dras i ett markrör(50mm gult). Är det tillåtet att dra kablar från 2 olika säkringsskåp (delat från samma ursprungliga mätarskåp/huvudsäkringar) Har ett...
 2. Ta bort vägguttag

  Kan jag ta bort kåpan på ett vägguttag? Vill ställa en bokhylla framför som behöver vara kloss an väggen. Om jag tar bort kåpan skall jag täcka uttaget med något?
 3. Byta en lyktstolpe på tomten

  Ursäkta en de dumma frågorna. Tycker den lyktstolpe jag har nu är ful och vill köpa en ny. Är bytet något man kan göra själv om man köper en lyktstolpe? eller krävs det en elektriker? Om man kan...

Visa alla frågor