En av tre har utfört elinstallation utan behörighet

När du köper nytt hus finns det risk att en del av elen är kopplad av någon utan behörighet, var tredje person uppger att de någon gång privat utfört elinstallation i sitt hem.

En undersökning gjord av Elektriska Installatörsorganisationen visar att många utför elektriska installationer i sitt hem utan att de har rätt behörighet. 35 procent av de cirka 1 000 tillfrågade personerna svarade att de gjort installationer så som att dra en sladd till en kopplingsdosa eller montera belysning, ser man bara till männen så är samma siffra 50 procent. Det innebär att en av tre brutit mot lagen, då den typen av elinstallationer kräver behörig elektriker. 18 procent säger också att de kopplat in en tvättmaskin i en elektrisk kopplingsdosa vilket även det kräver behörig elektriker.

– Människor har väldigt dålig koll på hur el fungerar, på hur det ser ut hemma hos dem och på vilka elarbeten man kan och får göra själv. Man förstår inte riskerna, och felen är osynliga, säger elexpert Michael Steen i rapporten.