Energi

Elrelaterade bränder har ökat stort

Elrelaterade bränder har ökat stort

2010 rapporterades nästan 6000 bränder i bostäder som uppstått på grund av elrelaterade fel, enligt Svensk försäkring. Den siffran låg på 3851 för bara fem år sedan. Det rapporterar Svenska Dagbladet idag. Experter tidningen har pratat med pekar ut hemmafixare och byggfirmor som pular med elen utan att ha behörighet.

Det finns flera orsaker till den kraftiga ökningen i antalet elrelaterade bränder, enligt besiktningsingenjören och brandutredaren Michael Steen som SvD har talat med. Han är sakkunnig och anlitas av försäkringsbolag och polis.

Dels pekar han på hemmafixarna och ser särskilt de som stylar sin lägenhet innan den ska säljas. Då är det inte så noga när man installerar fräscha spottar, det ska vara billigt och bara se snyggt ut. Man gör jobbet själv.

Ett annat problem är byggfirmor som tar på sig totalentreprenader utan att ha rätt kompetens för arbetet. Michael Steen säger till SvD att han själv har besiktigat anläggningar där man fått riva allt igen, och anläggningar där det börjat brinna.