Är din diskmaskin brandfarlig?

Är din diskmaskin brandfarlig?

100 000 diskmaskiner i Sverige dras med ett tekniskt fel som gör att de kan börja brinna.

Även om risken bedöms vara liten så konstaterar Bosch och Siemens att det sålts cirka 100 000 diskmaskiner i Sverige som dras med ett tekniskt fel som gör att de kan börja brinna. Totalt har det skett cirka 30 incidenter hittills, både i form av rökutveckling och brand.

– Än så länge har ingen skadats vilket vi naturligtvis är väldigt glada för. Trots att brandrisken är väldigt liten ökar risken att något allvarligt skulle hända ju längre tid som de här diskmaskinerna används. Därför vill vi göra allt för att hitta de som återstår, säger Maja Wikman Ulrich som är kommunikationsansvarig hos tillverkaren BSH.

Diskmaskinerna det gäller är tillverkade mellan 1995-2005. Enligt tidningen Hem och Hyra tros större delen av dem befinna sig i hyreslägenheter, och deras uppgifter säger att 8 000 hittills har spårats men att de övriga cirka 92 000 ännu är ute på vift. 

Är din diskmaskin farlig? I så fall lovar Bosch och Siemens att de bjuder på reparationen och står för eventuella skador. Här kollar du om din diskmaskin är en av de som berörs av felet.