Bundet el-avtal gav 4 000 kronor mindre i plånboken

Johan Öhnell, ordförande på Telge Energi

Johan Öhnell, ordförande på Telge Energi

De med rörliga el-pris är vinnare i vinter, de sitter med 4 000 kronor mer i plånboken än de med bundet el-avtal.

De som band sitt el-avtal inför vintern har förlorat 4 000 kronor jämfört med dem som valde rörligt pris, det visar en undersökning som Telge Energi gjort.

Telge Energis rörliga elpris har denna vinter varit extremt mycket billigare än bundet, hela 27 öre/kWh lägre. Den som band sitt elpris inför vintern har fått betala hela 4000 kr mer än den som valde rörligt elpris, skriver Telge Energi i sitt senaste nyhetsbrev.

Den visar även att personer boendes i Skåne är värst drabbade eftersom de tillhör det område som betalar mest för el, och påslaget som görs på det bundna el-avtalet motsvarar inte den faktiska skillnaden som varit. Totalt, menar Telge Energi, att personer i södra Sverige förlorat cirka 300 miljoner kronor i vinter.

2011 års vinter var å andra sidan en vargavinter och i jämförelse med den har personer med rörligt el-pris betalat 5 000 kronor mindre i år.

Telge Energis ordförande Johan Öhnell säger till DN.se att det är nästintill hopplöst att teckna avtal i rätt tid och att han hellre vill se några av de nya avtalsformerna, de som liknar de som företag kunnat teckna tidigare.