Brandrisken i fritidshus ökar

Brandsäkra fritidshuset så att du kan semestra tryggt.

Brandsäkra fritidshuset så att du kan semestra tryggt.

Bränder i fritidshus blir allt vanligare, och nästan hälften av husen hinner brinna ner till grunden.

Hela 40 procent av fritidshusbränderna hinner bli så stora att Räddningstjänten inte kan rädda husen, vilket är 30 procent fler än motsvarande siffra för bostadsbränder. Detta skriver Räddningstjänsten som nu uppmanar fritidshusägare att se över brandsäkerheten i sina stugor.

Uppmaningen kommer efter det att Räddningstjänsten sett över statistiken för fritidshusbränder och sett att bränderna ökar. Troligen på grund av att vi förvarar allt mer teknik i våra sommarstugor.

– Idag vill vi ofta ha samma tekniska möjligheter i fritidshusen som vi har i staden, därför ska vi vara lika rädda om dessa bostäder. Har du brandvarnare, brandfilt och brandsläckare kan du både upptäcka branden tidigare och minimera den och skadorna själv, säger Ulf Lago vid Räddningstjänsten Östra Götaland. 

Du bör således tänka likadant som du gör när det kommer till brandsäkerhet i din permanentbostad.

Statistiken visar att fritidshusen är extra utsatta under lördagar och söndagar under vår- och sommarmånaderna. 40 procent av alla bränder inträffar på lördagar och söndagar, och 40 procent inträffar under april, maj, juni och juli.

Här hittar du Brandföreningens Goda råd om brandskydd i fritidshus (pdf).

Läs mer