Ekonomi

Vi tror att mäklare är rika och kör BMW

En undersökning avslöjar hur vi ser på mäklare, frågan är om bilden stämmer med verkligheten?

Svenskarnas bild av genomsnittsmäklaren är att denne är en välklädd, medelsmart och medelsnygg man som tjänar mycket pengar - mer än genomsnittet - och kör en BMW, detta visar en nyligen genomförd undersökning från Fastighetsbyrån. Men bilden stämmer inte helt med verkligheten menar mäklarfirman.

Inkomsterna uppges ha sjunkit och ligger numera på samma nivå som snittet för privatanställda tjänstemän, och antalet kvinnor i branschen ökar varje år - numera dominerar kvinnliga mäklare mäklargruppen under 30 år med sina 60,2 procent. 

- Det har skett några tydliga förändringar i branschen. Tydligast är kanske att det är en stor majoritet kvinnor som börjar som mäklare idag vilket naturligtvis påverkar branschen. Och lönerna har gått ner. Det är hårdare konkurrens och det tar längre tid att förmedla bostäder jämfört med 5-6 år sedan då det såldes mycket och det gick väldigt snabbt. De här förändringarna kommer att påverka synen på mäklare även om det kommer att ta tid, säger Lars-Erik Nykvist som är vd på Fastighetsbyrån.