Ekonomi

Vi har lägst husbyggande i Europa

En utredning visar att husbyggandet och rörligheten på bostadsmarknaden påverkas negativt av våra höga flyttskatter.

Minskad rörlighet och höga flyttskatter påverkar nyproduktionen av småhus visar en undersökning som Handelns Utredningsinstitut låtit göra för Villaägarnas Riksförbund. Slutresultatet visar att Sverige har sämst rörlighet på bostadsmarknaden och lägst nyproduktion i hela Europa och en förklaring uppges alltså vara just flyttskatterna. I länder med lägre flyttskatt byggs betydligt fler småhus. Norge och Finland uppges ha en fjärdedel av vår flyttskatt och där byggdes det 1 hus per 500 invånare 2011, medan det i Sverige byggdes 1 hus per 1 300 invånare.

- Undersökningen bevisar vad vi länge misstänkt. Höga skattekostnader vid bostadsbyte fungerar som grus i maskineriet på bostadsmarknaden – många väljer att stanna kvar i ett boende som egentligen inte passar dem. I förlängningen drabbar det även bostadsbyggandet, säger Daniel Liljeberg som är chefekonom på Villaägarna.

Villaägarnas Riksförbund har med en jämförelse som visar den genomsnittliga skattekostnaden för att flytta:

  • Sverige: 24 000 euro
  • Norge: 6 000 euro
  • Usa: 6 000 euro
  • Kanada: 3 000 euro

- Om ett äldre par i stort hus och en barnfamilj i ett radhus vill byta plats kan de totala flyttskatterna lätt uppgå till 1,5 miljoner kronor, säger Daniel Liljberg.

Flyttskatter är ett samlingsnamn för skatter som tas ut i samband med att småhus byter ägare.