Ekonomi

Uppsalabor tjänar mest på bostadsaffären

I vissa städer har de som köpt lägenhet gjort en så bra affär att de får betalt för att bo där.

I vissa län har det varit en riktigt lönsam affär att köpa bostadsrätt. Enligt en rapport från Fastighetsbyrån har personer med bostadsrätt i Uppsala, Linköping, Umeå, Örebro, Karlstad och Växjö haft ett positivt netto på sin bostad. På hussidan är det ingen stad som haft positivt netto, men även här ligger Uppsalabor bra till med ett netto på -4 462 kronor.

- Om vi blickar bakåt på de senaste fem åren har det alltså generellt sett varit mer lönsamt att bo i bostadsrätt än villa. Och i vissa fall kan man säga att man till och med haft en boendeintäkt. Om man köpte en bostad för fem år sedan och säljer idag så har prisökningen alltså varit större än de sammanlagda kostnaderna för boendet. Rapporten ger en historisk bild och säger inget om hur det kommer se ut de kommande fem åren, säger Lars-Erik Nykvist som är vd för Fastighetsbyrån.

Malmö ligger i botten både när det kommer till bostadsrätter och när det kommer till hus. Nettot för bostadsrätter blir –291 845 kronor och för villor –608 432.