Ekonomi

Uppdrag Granskning avslöjar ROT-fifflet

Sänkta materialpriser mot höjda timarvoden har fångats på band av Uppdrag Granskning.

SVT-programmet Uppdrag Granskning har granskat fusket med ROT-avdraget och slår fast att genom att höja arbetskostnaden och samtidigt sänka materialkostnaden kan den entreprenör som i själva verket är dyrast bli billigast. Och den som är billigast blir också den som vinner jobben. 

Granskningen bestod av att en reporter ringde runt och uppgav sig vilja installera en värmepump. Timpriserna som samlades in låg på mellan 1 000-2 000 kronor i timmen och flera sade sig kunna dra av lite på pumpen i utbyte mot ett höjt timarvode.

Problemet är att när några entreprenörer fuskar måste fler följa samma exempel för att kunna konkurrera och behålla kunder. Notan står skattebetalarna för. Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna, säger till Svt.se att det är synd eftersom byggbranschen redan ses som en bransch med mycket mygel, och att detta försämrar ryktet ytterligare, så även för seriösa företag. Skatteverket uppger sig samtidigt stå handfallna då detta inte bryter mot några lagar.

Se programmet här: Svt.se/ug/dyrast-vinner-med-nya-rot-fusket

Läs gärna vår artikel om ROT-fusket där vi talat direkt med Skatteverket om hur det fungerar och hur du kan se till att din entreprenör inte fuskar: Sa-fuskar-hantverkarna-med-rot-avdraget