Ekonomi

Tuff ekonomi för byggbranschen

Statistik från kreditupplysningsföretaget UC visar att konkurserna ökade med 12 procent under första kvartalet i år. Byggindustrin uppges vara en av de branscher som drabbast hårdast, och då framför allt husbyggandet.

Samtidigt pekar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna på att många företag har svårt att betala sina fakturor. Antalet utslag i mål om betalningsföreläggande är 10 procent högre i februari i år jämfört med samma månad förra året, och sett till årets första två månader har de ökat med 18 procent. Även här uppges bygg- och vvs-branschen stå för en stor del av dessa, och detta är enligt Syna en tydlig signal om ekonomiska problem.

- Många pratar nu om ljuspunkter i utvecklingen, men om man ser till antalet betalningsföreläggande pekar allt tvärt om på att vi är på väg mot fortsatt ökade konkurser, säger Harald Stjerna som är informationsansvarig för Syna.

Totalt handlar det om 4391 företag som står för utslagen i mål om betalningsföreläggande under årets första två månader, varav 520 av dessa företag redan har gått i konkurs. Exakt hur många som är bygg- och vvs-företag framgår inte.