Juridik

Swedbanks köp av Svensk Fastighetsförmedling förbjuds av tingsrätten

Tingsrätten nekar Swedbank köpet av Svensk Fastighetsförmedling. Skulle banken gå emot beslutet väntar ett vite på 100 miljoner kronor.

Tingsrätten går på Konkurrensverkets linje. Swedbanks förvärv av Svensk Fastighetsförmedling anses konkurrenshämmande, och tingsrätten gör därför bedömningen att köpet ska underkännas.

– Vi är mycket nöjda med domen. Den innebär att konkurrensen på mäklarmarknaden kan fortsätta att fungera. Det är bra för bostadssäljarna att det finns fler mäklare att välja mellan, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Swedbank är däremot inte nöjda. De anser att det faktum att det handlar om franchisegivare och egna mäklarföretag gör att konkurrensen inte skulle ha hämmats. De anser också att köpet snarare skulle ha gynnat bostadssäljarna eftersom det skulle ha garanterat låga mäklarpriser.

Nu är det upp till Swedbank att se till att det tidigare köpet ska återgå till det som gällde tidigare. De har också möjlighet att överklaga. 

- Det här är inte det domslut vi hade hoppats på. Tingsrätten ser uppenbarligen annorlunda än vi på vad franchise är. Nu kommer det troligen att ta tiden över jul och nyår för oss att gå igenom detaljerna innan vi fattar beslut om vi ska överklaga, säger Swedbanks kommunikationschef Cecilia Hernqvist till SvD Näringsliv.

Konkurrensverkets analys är att konkurrensen skulle ha försämrats i hela 250 kommuner om köpet och företagskoncentrationen godkänts.

Skulle Swedbank inte följa tingsrättens förbud väntar ett vite på 100 miljoner kronor.