Ekonomi

"Stockholms bostadsmarknad är kokhet"

Fastighetsbyrån slog all time high i antal försäljningar i huvudstaden förra månaden, objekten uppges i många fall säljas före visning.

Just nu säljs det ovanligt många bostäder ovanligt snabbt i Stockholm. Enligt färska siffror från Fastighetsbyrån gjorde mäklarföretaget sin bästa månad någonsin försäljningsmässigt i september, många av bostäderna såldes dessutom före visningen.

 - Fler och fler spekulanter hör av sig och vill ha förhandsvisningar. De vill inte riskera att någon annan köper före visning eller så vill de själv försöka undvika en budgivning. Det blir också vanligare att bostäder säljs redan innan de kommer ut på Hemnet, säger Filip Abrizeh, mäklare på Fastighetsbyrån i Vasastan.

Totalt sålde Fastighetsbyrån 947 bostäder i Stockholm förra månaden vilket är 33 procent fler än samma månad förra året, och 11 procent fler jämfört med företagets tidigare rekordmånad i augusti 2012. 

- Det är en het marknad just nu. Det finns ett starkt köpsug som leder till snabba affärer och något stigande priser. Det låga utbudet beror egentligen inte på att det finns få bostäder till salu. Däremot att det som kommer ut på marknaden säljs snabbt och försvinner från statistiken, säger Jonas Peterssonsom är regionchef för Stockholm på Fastighetsbyrån.