Ekonomi

Stabila huspriser under sommaren

Mäklarsamfundets statistik för juli visar att huspriserna ligger stabilt i riket överlag men att de gått ner något i Stockholm och Göteborg.

Efter gårdagens nyhet om att Statens Bostadskreditnämnd anser bostadsmarknaden övervärderad och tror på ett fall, samt Mäklarsamfundets något diffusa ställningstagande i frågan kommer nu passande nog en sommarrapport från Mäklarstatistik. Rapporten visar att huspriserna legat stabilt under sommaren och att medelpriset för ett hus i Sverige stigit med en procent de senaste tre månaderna.

Mäklarsamfundet påtalar att utbudet på marknaden är stort och att skärpta krav från banker samt oro från befolkningen inför världsekonomin gör att det tar lite längre tid att få sitt hus sålt.

-De psykologiska faktorerna spelar stor roll för bostadsmarknaden och det är bara att konstatera att aktiviteten på bostadsmarknaden är lite mer dämpad än vanligt och att det tar längre tid för köpare och säljare att mötas, säger Ingrid Eiken som är vd på Mäklarsamfundet.

Prisstatistiken för storstadsregionerna de senaste tre månaderna visar att Stockholm och Göteborg gått plus minus noll medan priserna i Malmö ökat med en procent. Dock har priserna, enbart sett till juli månad, minskat med en procent i Stockholm och Göteborg samt legat still i Malmö och riket generellt sett.