Juridik, Ekonomi

Så blir bostadsmarknaden i höst

Fastighetsbyråns analys av bostadsmarknaden är här och den visar på en stabil marknad framöver.

Så blir bostadsmarknaden i höst

Fastighetsbyrån tror inte att trenden med ett minskat antal försäljningar kommer att hålla i sig under 2013, företaget spår istället en stabil bostadsmarknad framöver med stillastående priser under hösten och vintern. Kvartalsrapporten visar dock att utbudet sjunkit och ligger lägre än samma period förra året. 

- Det måste ses som ett trendbrott. Det är svårt att veta vad som orsakat detta och för tidigt för att avgöra om och hur det påverkar priserna och marknaden i övrigt, säger Lars-Erik Nykvist som är vd för Fastighetsbyrån.

Priserna har däremot varit stabilda under kvartal tre, så även försäljningstiden som ligger på samma nivå som föregående kvartal. 

- Siffrorna i övriga visar en påfallande robust och stabil marknad. Pris, omsättningshastighet och skillnad mellan utgångspris och slutpris har knappt rört sig något under kvartalet. Men även om det är balans mellan utbud och efterfrågan på det stora hela kan det fortfarande skilja mycket från vecka till vecka, ort till ort och från bostad till bostad, säger Lars-Erik Nykvist.