Ekonomi

Så blev bostadsmarknaden första kvartalet

Lågt utbud, små förändringar på husmarknaden men bra marknad för bostadsrättssäljare.

Fastighetsbyrån har undersökt vad som kännetecknade bostadsmarknaden under årets första tre månader. Resultatet visar på ett dåligt utbud med små förändringar i antalet husförsäljningar men däremot en stor efterfrågan på bostadsrätter.

- Bostadrättspriserna ligger nu på all-time-high i både riket, Stockholm och Göteborg. Man kan också se att snittpriserna i storstäderna har ett intressant förhållande. I centrala Stockholm ligger snittet per kvadratmeter på cirka 60 000 kronor, i centrala Göteborg på cirka 40 000 kronor och i Malmö på cirka 20 000 kronor, säger Lars-Erik Nykvist som är vd för Fastighetsbyrån.

Han tror också att en stor anledning till att husannonserna varit färre, och att försäljningarna av hus gått trögare, kan bero på att vintern hållit i sig längre än tidigare år.

- Många villaägare vill hellre visa upp sitt hus när snön är borta och det börjar grönska i trädgården. Att det är snöfritt gör också att besiktningar kan genomföras på ett fullständigt sätt. När väl våren kommer på allvar brukar det innebära en rejäl ökning i utbud och försäljning, säger Lars-Erik Nykvist.

Undersökningen visar också att det varit en ganska liten skillnad mellan utgångspris och slutpris.

Imorgon kommer Statistiska Centralbyrån med exakta siffror över hur hus- och bostadsrättsförsäljningen i landet tett sig under mars månad.