Ekonomi

RUT-avdraget växer i popularitet i alla block

Nya siffror visar att RUT-avdraget är mest populärt bland personer som tjänar under 32 000 kronor, men att mest pengar spenderades i välbärgade Danderyd.

RUT-avdraget är populärt ute i stugorna i alla samhällsgrupper visar en färsk undersökning genomförd av Skatteverket och Statiska Centralbyrån - men på uppdrag av Centerpartiet. Enligt myndigheternas siffror tjänar 7 av 10, som nyttjar avdraget, under 32 000 kronor.

Siffrorna visar även att allt fler får upp ögonen för det. Nyttjandet stiger både i traditionellt röda och blåa kommuner. Exempelvis har det i Gällivare ökat från 10 personer 2009 till 443 personer 2013. Men det stiger som sagt även i traditionellt blåa kommuner så som Danderyd och Täby. Mest pengar spenderade invånare i Danderyd förra året.

Undersökningen beställdes av Centerpartiet efter förrförra veckans partiledardebatt gällande jobb på SVT. Vänsterpartiets Ali Esbati kallade anställda som anlitas inom RUT-avdragets yrken för tjänstefolk vilket ledde till en hätsk debatt, framför allt mellan Centerpartiets Martin Ådahl och Vänsterpartiets Ali Esbati.

Partiernas åsikter skiljer sig åt kring ROT- och RUT-avdraget. En del vill behålla systemet, några vill utveckla det till att omfatta fler tjänster och vissa vill göra om eller skrota det. Exakt hur åsikterna fördelar sig kommer ni kunna ta del av när vi under de kommande dagarna presenterar resultatet från vår stora val-enkät, men tills dess kan vi konstatera att det hittills är en het potatis i valdebatten.