Juridik, Ekonomi

Riksdagen: Ja till förbättrad fakturamodell för ROT-avdrag

ROT-avdraget får förbättrad fakturamodell och det införs krav på personalliggare för att minska svartarbetet.

Riksdagen röstade förra veckan igenom regeringens förslag om att införa personalliggare på byggarbetsplatser och en förbättrad fakturamodell.

Det innebär att det från och med 1 januari nästa år ställs högre krav på dokumentation och kostnadsredovisning för att företaget ska få betalt. Bland annat ska kostnaden för materialet och antalet arbetstimmar redovisas.

- Vi har länge påtalat ihåligheten i dokumentationen och utbetalningskontrollen, vilken innebär att kostnader för material allt för enkelt kan dribblas över till arbetskostnader. Vi har också varit kritiska till alternativet med ersättning via utbetalningsavi, då detta ökar tillgängligheten på kontanter som kan användas för att betala svart arbetskraft, säger Byggbranschens Peter Löfgren.

Förslaget innebär också att företagen måste ha en elektronisk personalliggare på arbetsplatsen, och i den ska alla de som arbetar registreras med bland annat personnummer. Dessutom ska Skatteverket kunna göra oannonserade besök.

Förhoppningen är att förslaget ska minska mängden svartarbete.

- Vi är mycket nöjda med beslutet som ger Skatteverket ytterligare verktyg för effektivare kontroller. Det är ett viktigt beslut som kommer att gynna de seriösa företagen och försvåra ytterligare för de oseriösa aktörerna, säger Björn Hellman, vd på Målaremästarna.