Ekonomi

Prognos: "Lugnare bomarknad med försiktig prisuppgång"

Huspriserna fortsätter uppåt men går nu in i en svalare period över sommaren.

Senaste tre månaderna har bopriserna ökat med fyra procent enligt en rapport från Mäklarstatistik. Bäst statistik visar Gotland som haft en storartad prisuppgång på 15 procent, detta medan SCB:s senaste rapport visar att priserna där endast ökat med 6 procent.

Mäklarstatistik och Statistiska Centralbyrån mäter dock lite olika. SCB grundar sin rapport på alla marknadsmässiga småhusförsäljningar oavsett om de förmedlats via mäklare eller ej. Medan Mäklarstatistiks siffror baseras på cirka 80 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Det förekommer också viss eftersläpning i SCB:s statistik.

- Vi ligger 3-4 månader före SCB då vi räknar köp som kontraktsdatum medan SCB räknar köp som tillträdesdatum. Dessutom tar det tid innan Lantmäteriet skrivit in överlåtelserna och SCB fått vetskap om det, säger Hans Flink som är försäljnings- och affärsutvecklingschef för Svensk Mäklarstatistik.

Nu väntar en svalare period en tid framöver, med lite lägre fart på marknaden.

- Samtidigt som våra mäklare runt om i landet rapporterar om försäljningsrekord och ett högt tempo på bostadsmarknaden, tycks nu det minskade utbudet börja återspegla sig i att det totalt sett görs färre bostadsaffärer. Säsongsmässigt går vi nu in i en period med ett ännu mindre utbud av objekt. Detta i kombination med en fortsatt stor efterfrågan gör att vi även framöver räknar med försiktigt stigande bostadsprisersäger Dan Sjöholm på Svensk Fastighetsförmedling.

Läs mer
Uppåt för huspriserna