Ekonomi

Priser på bostadsrätter drar ifrån huspriser

Det är tydligt att bostadsrättspriserna ökar snabbare än huspriserna, experter uttalar sig om varför.

Bostadsrätter klättrar betydligt snabbare i pris än hus. Boverket konstaterar till och med i en rapport att det numera börjar bli irrelevant att tala om bostadspriser i vid bemärkelse. Senaste Mäklarstatistik visar tydligt på att bostadsrättpsriserna springer iväg.

- Tittar vi på senaste 12 månaderna är det exceptionella prisökningsnivåer på bostadsrätter. Och det är i stort sett prisökningar över hela landet. Vi har fortfarande ett lägre utbud än i fjol i kombination med mycket stor efterfrågan. De bostadsrätter som kommer ut på marknaden säljs fort och många säljs även innan visning. Och vi kan se att det gjorts många fler bostadsaffärer senaste tremånadersperioden jämfört med samma period förra året, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Di.se har försökt utreda vad detta beror på och kommer fram till att flertal faktorer som påverkar. Dels nämns trycket på storstadsregionerna i kombination med avsaknaden av hus i centrala delar av storstäderna som en sådan faktor. Det är helt enkelt populärt att bo centralt och leva stadsliv.

- Bostadsrättsformen har accepterats som ett fullgott alternativ för livets alla skeden. Tidigare tror jag att villaboendet var ett mer utbrett ideal när man skaffade familj. Riktigt så är det inte längre, säger Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist.

Dels nämns bolånetaket och det faktum att det fortfarande i många fall är billigare att köpa en stor bostadsrätt än ett stort hus, insatsen blir då lägre vilket gör att fler har råd. Slutligen nämns även ombildningen av hyresrätter och det faktum att många börjar i en lite mindre lägenhet och sedan byter upp sig till större i takt med att familjen växer - numera sker det ofta vi bostadsrätter istället för hyresrätter.

Källa: http://www.di.se/artiklar/2013/11/8/darfor-utklassar-bostadsratter-villorna/