Oro för inbrott hos var fjärde hushåll

Stor andel inbrottslarm och oro för inbrott hänger ihop, mest oroliga är husägare i södra Sverige och i Stockholm. Här får du tips på hur du säkrar upp hemmet mot inbrott.
Var tredje hushåll har inbrottslarm, ändå är en av fyra husägare oroliga över inbrott visar en undersökning som analysföretaget Yougov genomfört å säkerhetsföretaget Verisures räkning. Statistiken visar att antalet inbrottslarm i ett område hänger ihop med antalet oroade.
- Undersökningen visar att inbrott är något som oroar svenskar och antalet är för oss högre än väntat. Oron är säkerligen kopplad till att bostadsinbrotten ökar överlag och särskilt under senhösten. Ett samband vi kan se i undersökningen är att boende i de regioner som känner störst oro för inbrott också har flest inbrottslarm, säger Michael Peterson säkerhetsinformatör på Verisure Securitas Direct.
Minst oroliga uppges norrlänningar vara med sina 22 procent, där har också minst antal personer inbrottslarm (14 procent). Medan husägare i Skåne, Halland, Blekinge och Stockholm ligger på topplistan, där är nästan var tredje person orolig för inbrott.
Undersökningen visar också att yngre är mindre oroliga än äldre, och att kvinnor oroar sig mer än män. Det är också vanligare att personer med barn hemma oroar sig mer än de utan.
– Ett inbrott påverkar ofta offret mycket mer än bara förlusten av materiella ting – det finns även en känslomässig aspekt av inbrott. Undersökningen visar till exempel att föräldrar som har barn boendes hemma är mest benägna att känna oro för att något skulle hända en familjemedlem vid ett inbrott, säger Michael Peterson.
Tips för ett säkrare hem
- Säkra fönster - 50 procent av inbrotten sker genom fönster: Se till att ha fönster och dörrar ordentligt stängda och låsta – även på övervåningen. Det är vanligt att slarva med fönster och att låsa dem på fel sätt. Nästan 50 procent av alla inbrott sker genom fönstret.
- Installera ett larm: Gör det inte enkelt för tjuven. Se till att du har ett larm och gör tjuven varse om detta med hjälp av exempelvis dekaler. Ett larm talar även om att tjuven redan är inne i bostaden.
- Förvara inga värdefulla föremål synliga genom fönster: Se till att lägga undan värdesaker såsom mobiltelefoner, surfplattor, laptops, smycken och andra värdefulla mindre föremål. De flesta inbrottstjuvar börjar med att titta in genom fönster för att se om det finns saker som de kan enkelt och snabbt komma undan med.
- Ta hjälp av grannar: I en intervjuundersökning med personer som begått inbrott svarade 19 av 20 att de var mer försiktiga eller helst undvek områden med grannsamverkan, enligt BRÅ. Prata med grannarna och ha för vana att hålla koll på varandras hus. När ett hus är obebott kan grannar hjälpa till att få huset se bebott ut genom att parkera på uppfarten, tömma brevlåda eller sopor.
Uppdatering: Strök delen om uppkopplade larm.
7 kommentarer
Visa fler kommentarer