Ekonomi

Om ROT/HUS-avdraget

Det här huset ska få en altandörr mot trädgården.

Det här huset ska få en altandörr mot trädgården. Foto: Marlén Eskilsson

Du får göra ROT-avdrag för renovering, om- och tillbyggnad av småhus, fritidshus och bostadsrätt.

ROT-avdraget innebär att den som vill genomföra reparationer, om- eller tillbyggnader och/eller underhåll av ett småhus, fritidshus eller en bostadsrätt får en skattereduktion med 30 procent av underlaget, dock med max 50 000 kronor per år och individ. Avdraget får inte utnyttjas för renovering av hyreslägenheter.

Nybyggnad av bostadshus eller komplementbyggnader omfattas inte av ROT-avdraget. Du kan alltså inte heller få ROT-avdrag för arbetskostnaden om du bygger friggebod, garage eller växthus. Skattereduktion för ROT-arbeten ges inte under de första fem åren efter att ett småhus uppförts.

Skattereduktionen kopplas till individen tillsammans med hushållsnära tjänster, sk RUT-tjänster. Du kan alltså få avdrag för både hushållsnära tjänster som städning och bygg- och reparationstjänster.

Avdraget kan bara göras på arbetskostnaden, inte på materialkostnad, och uppgå till max 50 000 kr per person som är delägare och år. Är ni två som äger huset får ni alltså göra dubbelt så stort avdrag. Då kan ni köpa hantverkartimmar för 200 000 kr och få 100 000 kr i skattesubvention.

Tänk på det här om du vill göra ROT-avdrag:

– Företaget du anlitar ska ha F-skatt.
– Be att få arbetskostnaden specificerad på fakturan.
– Arbeten som utförs under året får dras av i maj nästa år.

Vilka arbeten du kan söka ROT-avdrag finns listade här.

Diskutera ROT-avdraget i forumet.

Läs mer:
Fällorna i ROT-avdraget

Har ni arbetsinkomster i år så att det räcker till ett ROT-avdrag?


Det krävs en arbetsinkomst på närmare 24 500 kronor per månad för att kunna utnyttja hela rotavdraget. Har du låneräntor och pensionssparande med skatteavdrag krävs en ännu högre inkomst.


Har du verkligen rätt att göra ROT-avdrag för det här arbetet på huset?


Om företagaren gör avdrag på fakturan på det som sedan inte var avdragsberättigat, t ex avdrag för material eller avdrag för plantering av en häck, då är det företagaren som får ta den ekonomiska smällen.

Om en företagare däremot gör avdrag på fakturan som är mer än du har utrymme för i skattebasen, är det du som blir återbetalningsskyldig.