Ekonomi

Mäklare tror på inbromsning av huspriserna

Mäklarna tror på sjunkande priser i flera delar av landet under tredje kvartalet på grund av inbromsningen under andra kvartalet.

SBAB:s Mäklarbarometer är här och visar mäklarnas syn på vad de förväntar sig av tredje kvartalet i år och rapporten domineras av pessimism. Totalt tror nu en övervikt på sex procent att priserna kommer att bromsa in och börja sjunka i landet. Anledningarna uppges vara flera, så här skriver SBAB i rapporten:

“Storstadsregionernas bostadsmarknader har bromsat in under det andra kvartalet. Priserna har inte ökat lika snabbt, på vissa marknader har de fallit, försäljningstiderna har ökat och budgivningarna stått still.”

Enda troliga prisökningen står Stor-Göteborg för om vi vågar tro på mäklarna. Där tror majoriteten att priserna ökar med tre procent. I Stor-Stockholm och Stor-Malmö väntas priserna på hus sjunka med en respektive fem procent.

Även osäkerheten bland mäklarna har ökat. Förra Mäklarbarometern uppgav 25 procent av mäklarna att osäkerheten i prognosen är större än den brukar vara, den siffran har nu ökat till 32 procent.