Ekonomi

Mäklarchefer ser tecken på en svalare bomarknad

Mäklarföretagens försäljning minskade i november och nu talas det om en inbromsning på bomarknaden.

Bopriserna har ökat rejält de senaste månaderna, framför allt på bostadsrättssidan. Men nu menar flera chefer inom mäklarbranschen att de känner av en förändring. Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling, säger sig exempelvis ha sett en inbromsning de senaste veckorna.

- Prisökningen har varit så kraftig att folk börjar titta på andra alternativ, som att bo kvar, renovera eller söka sig till ytterområden, säger Peeter Pütsep till Dagens Industri.

Erik Wikander, vd på Mäklarhuset, håller med och bekräftar att november månad varit sämre rent försäljningsmässigt än tidigare månader denna sommaren och hösten, jämfört med oktober minskade försäljningen med 20 procent. Men ingen av dem vågar uttala sig om ifall det är en bestående inbromsning eller bara ett tillfälligt lugn.

- Min känsla när jag talar runt med våra kontor i landet är att man låter försäljningarna vila nu till i början av januari för att sedan vara snabbt på bollen när det drar igång igen, säger Erik Wikander.

Peeter Pütsep säger även att de ser att fler söker sig utanför tullarna i Stockholm och ser dessa områden som mer prisvärda alternativ, därför stiger priserna i förorterna medan de bromsar något i innerstan. Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån, nämner även att många av de som köper centralt hellre tränger ihop sig på en liten yta än köper en stor och dyr lägenhet.