Mäklararvode för hus

En villa i Borgholm, Öland. Foto: Marlén Eskilsson
Mäklararvodet varierar mellan olika mäklarfirmor och räknas även fram på olika sätt. Vi gjorde en rundringning för att få reda på vad mäklararvodet för ett hus ligger på.
Mäklarna räknar fram sina arvoden på olika sätt. Det innebär att du som ska sälja ditt hus och säkert pratar med flera olika mäklare innan du bestämmer dig, måste fråga varje mäklare vad den har för typ av modell och vilket arvode hen tar ut för att sälja just ditt hus blir.
Det vanligaste är att mäklaren tar en procentsats av köpeskillingen. Hur stor procentsatsen är varierar med en rad faktorer, exempelvis var huset ligger och vad den förväntade försäljningssumman för huset är. Andra mäklare tar betalt genom en fast summa. Slutligen finns det ett mellanting där priset är en fast grundsumma och därefter en stege när du når över vissa belopp.
Exempel på mäklararvoden för att sälja hus
Vi ringde runt till några mäklarfirmor runtom i Sverige för att se vilka arvoden de vid första kontakt erbjuder sina kunder. Samtliga var dock tydliga med att det är förhandlingsbart och påverkas av såväl läge på huset som uppskattat värde på det.
Några prisexempel på mäklararvode för hus och villa 2017:
- Mindre ort: “40 000 kronor i grundkostnad, 5 procent på köpeskillingen”
- Kranskommun till storstad: “60 000-65 000 kronor”
- Kranskommun till storstad: “60 000-75 000 kronor, sedan tillkommer extra om man vill ha bra placering på Hemnet mm”
- Kranskommun till storstad: “65 000 kronor samt 10 procent på den summa som överskrider överenskommet säljmål”
Tänk också på att det kan ingå olika mycket hos olika mäklare. Hos de allra flesta ingår förutom avtalskrivning och visningar även fotografering, kostnad för marknadsföring och energideklaration. Men ibland händer det att vissa mäklare vill ha betalt för sådant separat. Var därför noggrann när du begär in offerter så att du inte jämför äpplen och päron.
Exempel på mäklararvode från forumet
Jakobmagnusson 2017, Sthlm: Har fått offert på 0,85% (= 76 kkr) + besiktning från en mäklare som sålt många objekt i området.
Olomar 2016, Skåne: Mindre by med ca 12000 invånare. Här är lägsta arvode 45 000 kr vid försäljning av villor med ett utgångspris upp till 900 000 kr. Därefter är det procentbaserat arvode.
Marre666 2016, Västra Götaland: Har kollat runt lite bland mäklarna i vårt område eftersom vi skall sälja snart, dom flesta skall ha 50-75 000:- i fast avgift + 10% för summan som överstiger utgångspriset.
Marre666 2016, Västra Götaland: Svensk Fastighetsförmedling är väldigt stora här och säljer klart mest, dom vill ha 75 000:- i fast arvode och sedan en stege på 5-10% på summor utöver ett bestämt pris, verkar duktig och är en riktig säljartyp är ungefär 29 - 30 år gammal. På andra plats kommer Fastighetsbyrån, han vill ha 3% på allt, är utbildad Byggnadsingenjör och Mäklare såklart, verkar väldigt kompetent på det tekniska, dock närmare pensionen och verkar inte så driven / hungrig längre.
Robert-san01 2016, Stockholm: Om arvodet är rimligt beror väl mer på hur många % av försäljningspriset det blir. Jag har avtal på 60k (Fastighetsbyrån) för ett hus man räknar med kommer gå för ca 5-5,3. Det tycker inte jag är farligt med tanke på jobbet att uppgifter ur register, foto, mätning, annonser och publicering och utskick till deras register mm. Sedan dras arvodet på vinsten så jag slipper 22% skatt på de 60 också. Vi har 2 nivåer i avtalet. Utgångspris och förväntat pris. Över det förväntade får mäklaren 10% av det extra. Dvs får han upp det 200 över förväntat får han 20
Olle i Stureby 2016, Stockholm: Jag sålde förra året ett småhus i en Stockholmsförort för 6,1 mkr. Förmedlingsavtalet innebar fast pris om 60 000 kr. I detta pris ingick både överlåtelsebesiktning och energideklaration, ytterst professionell fotografering och ett snyggt prospekt, två visningar varav en med mäklare och assistent och ett stort engagemang från ansvarig mäklare. Detta pris kom vi fram till efter förhandling. Inledningsvis hade alla som fått bjuda på uppdraget föreslagit lösningar med någon typ av trappa för arvode och/eller provision. Omkring en procent i förväntad provision, utan trappa, tycks vara fullt möjligt i Stockholm att döma av andra inkomna förslag.