Ekonomi

Lästips: Inför avdragsgillt bospar för unga

Bolånetaket stänger ute grupper från bostadsmarknaden men ett avdragsgillt bosparande kan vara nyckeln till att lösa det problemet menar två skribenter i en debattartikel.

Jakob Eliasson från Villaägarnas riksförbund och Veronica Palm från socialdemokraterna vill se avdragsgillt bosparande för unga, detta för att underlätta för unga förstagångsköpare av både småhus och lägenheter.

Skribenterna menar att bolånetaket idag stänger ute kapitalsvaga grupper från bostadsmarknaden och att det saknas verktyg för att lösa det problemet. I en debattartikel på Svd.se skriver de båda att en person som är omkring 21 år och ska flytta hemifrån för första gången sällan har den insats som idag krävs för att få en lägenhet, i Stockholm kan en etta exempelvis kräva 150 000 kronor i insats. 

Förslaget som presenteras är därför en lösning i stil med den som finns i Norge, vilken innebär att den som sätter in pengar på ett särskilt bosparkonto därefter får avdrag på inkomstskatten.

Ett avdragsgillt bosparande för unga kan vara ett verktyg för att höja sparandet, sänka hushållens skuldsättning, tillföra kapital till bostadsmarknaden och underlätta för unga familjer med små barn att skaffa drömvillan. Genom att utforma stödet för bosparande som en skattereduktion på inkomstskatten skulle även drivkrafterna till arbete stärkas.

Länk: Avdragsgillt bosparande kan hjälpa unga in på bomarknaden