Ekonomi

Lägsta utbudet sedan 2008

Det dåliga utbudet av bostäder gör att många objekt säljs före visning.

Under våren och försommaren har det varit få bostäder till salu vilket lett till upptrissade priser och kortare försäljningstider. Sommaren blev inget undantag från den regeln. Just nu visar Hemnets siffror att det är det lägsta utbudet av lägenheter sedan 2008, och det lägsta utbudet av hus sedan 2009.

Det dåliga utbudet gör att fler väljer att köpa redan under förhandsvisningen, och att fler tar sig till visningarna på de objekt som inte sålts i förväg.

– Hälften ställs in, enligt mina erfarenheter. ”Borttagen innan visning”, står det på Hemnet. Man måste ringa mäklaren med en gång och komma på en förhandsvisning. Ofta börjar budgivningen redan där, säger André Hammer som är en av de som letar bostad.

Enligt Husman Hagbergs mäklare Michael Lefflers uppgifter till Dagens Nyheter säljs just nu bostäder i Luleå och Gällivare inom tio dagar. En annan mäklare kallar marknaden för glödhet och jämför situationen med hur det var före finanskrisen 2007.

Det dåliga utbudet märks även på huspriserna, som långsamt stigit hela året, och i senaste rapporten från Statistiska Centralbyrån steg hela tre procent på nationell nivå.

Du hittar hela DN:s analys här.