Ekonomi

"Läge att pruta på boräntan"

Bankernas kraftigt ökade vinstmarginaler på bolånen skapar ett utmärkt tillfälle att förhandla ner bolåneräntorna, detta säger Avanzas och Nordnets sparekonomer Claes Hemberg och Günther Mårder till Dagens Industri. Du bör alltid pruta på räntorna, men just nu har du med andra ord möjlighet att göra det med eftertryck och detta bör du utnyttja.

Vinsterna på bolånen har, som vi rapporterade imorse, fördubblats de senaste åren. Totalt tjänade de 4 storbankerna 65 miljarder kronor på bolån och företag förra året. Claes Hemberg säger i ett uttalande att det nu är läge att se till att pengarna hamnar i din egen ficka framöver, inte bara i bankens. 

Günther Mårder menar dock att bankkunderna befinner sig i ett informationsunderläge eftersom du ska utgå från bankens upplåningskostnad när du förhandlar, och det är bara SEB som öppet och frekvent informerar om den. Han säger samtidigt att Handelsbanken är den bank med lägst upplåningskostnad vilket ger en god möjlighet att få bra villkor. Men det är också den bank som enligt hans uppfattning låter passiva kunder betala för hög ränta.