Bygga nytt hus

Kvalitet och miljö viktigt när vi väljer byggmaterial

Kvalitet och miljö viktigt när vi väljer byggmaterial

Intresset för miljövänligt och närproducerat byggmaterial av hög kvalitet ökar, fler kan idag tänka sig betala lite mer istället för att välja de prispressade alternativen.

Byggmaterialet behöver inte vara billigt. Andelen hushåll som anser att det är viktigt med pressade priser på byggmaterial minskar enligt undersökningen Byggbarometern, samtidigt ökar andelen som är beredda att betala lite mer för bättre kvalitet och mer miljövänliga alternativ.

Undersökningen visar att 91 procent kan tänka sig betala mer för byggmaterial av högre kvalitet, medan andelen som anser det viktigt med låga priser har minskat från 61 procent till 56 procent sedan förra året. Hela 65 procent kan också tänka sig betala mer för byggmaterialet om det framställts med mindre miljöpåverkan och 59 procent kan betala mer om det är närproducerat.

- Att intresset för miljövänligt och närproducerat har ökat, ser jag som en väckarklocka för hela branschen. Hållbarhetsfrågorna har kommit för att stanna och tillhör ett område där vi inom bygghandeln har en hel del att jobba vidare med, säger Bygmas vd Urban Johansson.