Ekonomi

Köpa bostadsrätt: Räkna med 6-9 % över utgångspris

Bostadsrätterna blev i snitt 8,8 procent dyrare än vad priset i annonsen angav under juli månad.

Accepterat pris har gjort att det stora glappet mellan utgångspris och slutpris minskat, men sedan 2013 stiger prisglappet igen och mätte under juli månad 8,8 procent på bostadsrätter. I snitt har slutpriset legat mellan 6-9 procent över utgångspris sedan februari i år.

– Det händer något i slutet av 2013 och då är vi nästan tillbaka där vi började. Den heta bostadsmarknaden kräver mycket av mäklarna. De måste vara uppmärksamma och vissa objekt är svårbedömda. Men man får inte slå sig till ro och tro att det ska lösa sig. Det är bra att det här får uppmärksamhet, säger Titti Öhrn, kundombudsman på Mäklarsamfundet, till Dagens Nyheter.

Malmö sticker dock ut och har ett flertal gånger hamnat under utgångspriset. I juli låg de bara 0,7 procent över.

Statistiken som DN tagit fram med hjälp av Svensk Mäklarstatistik, visar också att slutpriset på hus hamnar högre än utgångspriset i många fall, men då framför allt i Göteborg och Stockholm. I Malmö är slutpriset, precis som på bostadsrätter, ofta lägre istället. Titti Örn bekräftar detta och säger att det beror på att efterfrågan där varit lägre än i andra delar av landet.