Ekonomi

Individuella amorteringsplaner och tuffare krav från banken

Om ett par veckor blir det praxis med amortering ned till 70 procent av marknadsvärdet, och nu kommer även beräkningar som visar på vinsterna med amorteringen.

Nya amorteringsregler är på gång tillsammans med beräkningar på vad kunderna anses tjäna på att amortera. Men enligt Di.se, som har granskat beräkningarna, är vinsterna med amortering kraftigt överdrivna på grund av att räntebidraget räknats bort. 

- Det är ingen som tror att ränteavdragen kommer att avskaffas, åtminstone inte på kort sikt. På så vis kan man säga att det är en överskattning av kostnaden, säger Johan Hansing som är chefekonom på Bankföreningen.

Flera representanter för olika banker håller med om den analysen.

Den genomsnittliga räntan beräknas till 5,5 procent, vilket anses vara den ränta som bankkunder i snitt betalar under en 50-årsperiod. Tillsammans med beräkningen kommer nu också tuffare amorteringsregler, där bankkunderna förväntas amortera ned lånen till 70 procent av marknadsvärdet istället för tidigare 75 procent.

- Ned till 70 procent tycker vi är rimligt i alla lägen. Men under den nivån kan det se så olika ut. Du kan ha ett lågt belånat hus i ett område där priserna är väldigt höga eller ett högt belånat hus i ett område där priserna är låga. Dessutom är det skillnad om du är 25 eller 55 år, säger Johanna Cerwall på Swedbank till Dagens Industri.

Om sex veckor kommer de nya reglerna träda i kraft och då kommer även de individuella amorteringsplanerna.