Ekonomi

Huspriserna stiger och försäljningarna ökar

Det säljs allt fler hus och priserna fortsätter samtidigt sakta uppåt.

Statistiska Centralbyråns kvartalsrapport för huspriserna visar att de stigit tre procent jämfört med samma period förra året, och jämfört med kvartal två har de stigit en procent. Störst prisökning ses i Västerbotten och Kronoberg, där ökade huspriserna med fyra procent mellan kvartal två och tre. Sett till årsbasis är det istället Norrbotten som toppar listan med en ökning på sju procent. Enda länet som visar sjunkande huspriser på årsbasis är Gävleborg som backade en procent. 

Detta går hand i hand med statistik från Fastighetsbyrån som visar på en aktiv bostadsmarknad där antalet försäljningar ökar, men mest aktivitet syns bland bostadsrätterna.

- Det mest påtagliga är att det sålts väldigt mycket bostäder under kvartalet. 24 procent fler bostadsrätter jämfört med Q3 2012 är en väldigt hög siffra. Flera, både långsiktigta och kortsiktiga faktorer, ligger bakom denna ökning, säger Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist.

Ökningen för antalet husförsäljningar visar på 9 procent. Rapporten visar även att skillnaden mellan utgångspris och slutpris ligger på +1,3 procent.

Statistiska Centralbyråns siffror för storstadsområdena visar samtidigt att huspriserna i både Stockholm och Malmö ökade med en procent mellan senaste kvartalen, medan Göteborg stack iväg med hela tre procent. Göteborg ligger även i topp jämfört med samma period förra året och redovisar en femprocentig ökning, medan Stockholm ligger strax bakom med fyra procent upp. Malmö ökade en procent på årsbasis.