Ekonomi

Huspriserna har gått upp 2%

Bostadspriserna i Sverige har de senaste tre månaderna ökat med två procent men Malmö fortsätter redovisa prisfall när det kommer till huspriserna.

Huspriserna har gått upp med två procent de senaste tre månaderna visar Mäklarstatistiks undersökning. I Malmö är det dock fortfarande negativa siffror. Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist säger i ett pressmeddelande att det beror på att marknaden där är liten och därför mer svajig samt att efterfrågan från Danmark inte är så stor som den varit tidigare.

Övriga storstadsregioner visar plus i statistiken. Huspriserna i Stockholm har gått upp hela fyra procent och i Göteborg har de ökat med två procent.

Sett ur ett årsperspektiv ligger vi dock fortfarande på -2 procent för hela riket och Malmö redovisar då -7 procent.

- Den sammantagna statistiken visar på små prisförändringar. Dock har vi ett fortsatt stort utbud som gör att det tar lång tid för vissa bostäder att bli sålda. Även om det inte syns i prisutvecklingen så beskriver många mäklare marknaden som oberäknelig. Vissa bostäder säljs snabbt, för väldigt högt pris, medan vissa säljare inte får ut det de tänkt sig. Det stora utbudet gör att det kan variera mycket från fall till fall även om prisutvecklingen är fortsatt väldigt stabil, säger Lars-Erik Nykvist.

Marknaden för bostadsrätter ser lite jämnare ut. Sett till de senaste tolv månaderna visar statistiken plus minus noll, och tittar vi istället på de senaste tre månaderna redovisar ingen av storstadsregionerna minus i statistiken.