Ekonomi

Huspriserna fortsätter stadigt uppåt

Huspriserna fortsätter stadigt uppåt

Huspriserna har stigit med tre procent medan bostadsrättspriserna minskat med samma siffra de senaste tre månaderna enligt färsk statistik från Mäklarstatistik - dock är detta inget ovanligt sett till årstiden.

- Nedgången på bostadsrätter i riket är en säsongseffekt vi ser varje sommar då det säljs färre dyra lägenheter i storstäderna, säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet och fortsätter:

- Den här tiden på året brukar aktiviteten på bostadsmarknaden ta ytterligare fart. Vi märker nu att både utbud och köpintresse ökar och att detta gäller både villor och bostadsrätter.

Mest har huspriserna ökat i Örebro, länet visar på en sjuprocentig uppgång. Värmland och Blekinge är de enda länen som redovisar en nedgång, där har priserna minskat med tre respektive två procent. I storstadsområdena ligger siffrorna ganska jämt med utvecklingen för riket, i Stockholm och Malmö har huspriserna ökat med två procent och i Göteborg har de ökat med tre procent.

Genomsnittspriset på en bostadsrätt ligger just nu på 1,7 miljoner kronor. Snittpriset för ett hus ligger på 2,3 miljoner kronor, men i storstadsområdena är genomsnittshuset betydligt dyrare:

Stockholm: 4,1 miljoner kronor
Göteborg: 3,3 miljoner kronor
Malmö: 2,9 miljoner kronor