Ekonomi

Hushållens förtroende för bostadsmarknaden starkare

Nära tre av tio hushåll tror på stigande bostadspriser, medan nästan hälften tror på fallande bostadspriser. Det visar Boprisindikatorn från SEB för oktober. Hushållens förtroende för bostadsmarknaden är fortfarande svagt, men starkare än förra månaden.

Av 1000 tillfrågade hushåll svarade 47 procent att de tror på fallande priser, en siffra som låg på 50 procent förra månaden. Andelen som tror på stigande priser ligger på 28 procent, mot 26 procent förra månaden. Andelen som tror på stillastående priser ligger på 20 procent, samma som förra månadens nivå.

– Hushållen inser att den uppbromsade konjunkturen kommer att betyda låga räntor. Det är sannolikt den främsta förklaringen till att synen på bostadsmarknaden blivit något ljusare. Att börsen inte fortsatt falla bidrar sannolikt också, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Hushållen tror att reporäntan kommer att ligga på 2,39 procent om ett år.
På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar hushållen i genomsnitt att reporäntan då ligger på 2,39 procent, att jämföra med 2,47 procent i septembermätningen.