Juridik, Ekonomi

Hundratals byggfel - nu stämmer de kommunen

Två husägare går samman och stämmer Éda kommun och byggherren för ekonomisk skada.

Efter förhandlingar i tingsrätten är det nu beslutat att det inte blir någon förlikning mellan kommunen, byggherren och de två drabbade familjerna som köpt nyckelfärdiga hus i Charlottenberg i Eda kommun. Ett av husen var i så pass dåligt skick, trots att det var nybyggt, att familjen var tvungen att riva det och bygga nytt. Det andra hade också, enligt uppgifter till Bohuslanningen.se, hundratals fel som borde ha upptäckts.

Förhandlingarna i tingsrätten gällde en eventuell förlikning. Men kommunen anser sig inte ha något ansvar för att ingen slog larm om byggfelen i ett tidigare skede, och inte heller byggherren anser sig ha något ansvar.

De två familjerna som köpt husen tycker dock att parterna bör kompensera dem för de pengar som inte byggfelsförsäkringen täckte, eftersom felen var av sådan art att de borde ha upptäckts under de kontroller som skulle ha genomförts. Skadestånden som utkrävs handlar i ena fallet om strax över 1,5 miljon kronor, och i andra fallet om cirka 800 000 kronor.

– Vi vill ta det till huvudförhandling. Saken ska och bör prövas rättsligt med tanke på de oegentligheter och olagligheter som framkommit, säger husägaren Fred Ervik till Bohuslanningen.se.

Förhandlingarna äger rum till våren nästa år.