Ekonomi

Hög omsättning på bostadsrätter

Huspriserna fortsätter långsamt att stiga medan bostadsrättspriserna drar ifrån rejält.

Rapporten från Mäklarstatistik går hand i hand med siffrorna från Statistiska Centralbyrån, huspriserna stiger sakta men säkert över hela landet och jämfört med samma tidpunkt förra året har huspriserna ökat med 4 procent. Men bostadsrättspriserna sticker ut och drar ifrån - på årsbasis har de ökat med hela 16 procent. Så här förklarar Peeter Pütsep, vd för Svensk Fastighetsförmedling, den stora skillnaden:

- Det är större konkurrens om bostadsrätter än om villor och det är betydligt vanligare att en bostadsrätt är ett förstaboende. Det gör att det är snabbare omsättning på bostadsrätter än på villor och att priserna på bostadsrätter svänger mer. Samtidigt bor man längre i en villa än i en bostadsrätt vilket gör att det är lägre omsättningshastighet på villor.

Mellan de två senaste tremånadersperioderna ökade bostadsrättspriserna med fem procent enligt Mäklarstatistik, samma siffror för huspriserna är en procent.

I pristoppen när det kommer till bostadrätterna hamnar Jämtlands län som visar en 25-procentig ökning senaste 3 månaderna, även Kalmar sticker ut med sin 22-procentiga ökning. Större delen av de övriga länen ligger omkring 5 procent, det är endast Västernorrland (-8 procent) och Gotland (-6 procent) som visar negativa kurvor i statistiken.

- Tittar vi på senaste 12 månaderna är det exceptionella prisökningsnivåer på bostadsrätter. Och det är i stort sett prisökningar över hela landet. Vi har fortfarande ett lägre utbud än i fjol i kombination med mycket stor efterfrågan. De bostadsrätter som kommer ut på marknaden säljs fort och många säljs även innan visning. Och vi kan se att det gjorts många fler bostadsaffärer senaste tremånadersperioden jämfört med samma period förra året, säger Peeter Pütsep.