Ekonomi

Här stiger huspriserna maj 2013

Bostadsrättspriserna fortsätter stiga kraftigt i flera län och har ökat med fyra procent på riksnivå de senaste tre månaderna. Huspriserna är lite försiktigare men ökar också, på riksnivå har de ökat en procent senaste tre månaderna. Störst är ökningen i Jämtlands län som redovisar plus sex i statistiken. På delad andraplats hittar vi Dalarna, Norrbotten, Uppsala och Västerbotten som samtliga ökat med fyra procent.

- Statistiken visar att antalet försäljningar av både bostadsrätter och villor är något högre under februari–april i år jämfört med samma period förra året. Vi ser en hög aktivitet med ett tydligt köpintresse vilket bidrar till en fortsatt stark bostadsmarknad, säger Ingrid Eiken som är vd för Mäklarsamfundet.

De enda länen där huspriserna minskat de senaste tre månaderna är Västernorrland, Kronoberg och Gävleborg, samtliga redovisar en minskning på en procent. Kronoberg har även tappat en procent sett till årsbasis. Även Dalarna och Gotland tappar på årsbasis en respektive två procent. 

årsbasis toppar Norrbotten listan med en ökning på nio procent. Men även Jönköping och Uppsala har tagit ikapp en hel del sedan förra året i och med att priserna stigit med fem procent.