Ekonomi

Här ökar och minskar priserna mest i Stockholm

Priserna på treor ökade mest i områden utanför Stockholms innerstad mellan 2008-2013.

Dagens Nyheter har, tillsammans med Svensk Mäklarstatistik, tagit fram siffror för prisutvecklingen av bostäder sett ut de senaste åren i Stockholm. Tillsammans har de jämfört 2008 med 2013 för att se hur kraftig ökningen är på treor i olika delar av staden. Resultatet visar att priserna stiger mest i förorterna. Kraftigast ökning har det varit på Ekerö, där är uppgången hela 74,5 procent. Även Botkyrka sticker ut med sina 58,5 procent. I Södertälje och Danderyd har priserna endast ökat 12 respektive 13 procent. Tittar vi istället på Stockholms stad så har Vantör och Skärholmen toppen med omkring 50 procent, medan Vällingby och Essinge ligger på botten vid 11-procentstrecket.

Skillnaden i prisökning uppges bero på att det redan var väldigt höga priser för fem år sedan i flera av de områden som har en lågt stegrande kurva.

– Mest i hela landet ökar priserna i Luleå. Även i städer som Uppsala och Norrköping har priserna ökat kraftigt det senaste året, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Mäklarstatistik.

När han får spekulera kring var priserna kommer att ha stigit mest om fem år namnger han inga särskilda områden, men säger att de områden där han tror på kraftiga prisökningar är de som utrustas med tunnelbana och andra förbättrade kommunikationer de närmaste åren.